Comunitat Valenciana

Iglesias Noriega vol per a Les Arts una identitat pròpia que arribe a tot el públic sense deixar l'excel·lència

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
Susana Lloret, Jesús Iglesias Noriega i Vicent Marzà en el Palau de les Arts
Susana Lloret, Jesús Iglesias Noriega i Vicent Marzà en el Palau de les Arts
GENERALITAT VALENCIANA
Susana Lloret, Jesús Iglesias Noriega i Vicent Marzà en el Palau de les Arts

El nou director artístic del Palau de les Arts de València, Jesús Iglesias Noriega, ha manifestat aquest dilluns la seua intenció de treballar perquè aquest espai "desenvolupe la seua pròpia identitat" i aconseguisca, sense abandonar l'"objectiu" de la "excel·lència artística", arribar a tot el públic. Així, ha indicat que encara que el "centre de l'activitat" del coliseu serà l'òpera la seua proposta és "combinar-la" amb altres i amb altres músiques, també per a "aprofitar l'edifici" i la "inversió econòmica i social".

"Estem en un moment clau, en el de decidir què es pretén del Palau de les Arts per a desenvolupar un projecte sòlid a mitjà i llarg termini que ho posicione a nivell nacional i internacional" i també entre el públic valencià, ha assenyalat en la roda de premsa en la qual el conseller de Cultura, Vicent Marzà, i la presidenta del Patronat de les Arts, Susana Lloret, ho han presentat després d'haver sigut designat nou responsable artístic mitjançant un concurs públic.

Lloret, que ha afirmat que "la solvència" d'Iglesias Noriega està "fora de tot dubte" i que compta amb "reconeixement nacional i internacional", ha explicat que el Patronat de les Arts buscava per a aquest enclavament "un projecte compromès que generara il·lusió i excel·lència", al mateix temps que ha ressaltat que el del nou director artístic "s'ajusta" a eixes directrius.

UN PROJECTE "REDÓ" QUE ÉS L'"ANTÍDOT"

"És molt important que hi haguera obertura a la ciutadania, a altres músiques i a activitats culturals", així com "reconeixement internacional", ha exposat Susana Lloret, que ha indicat que encara que el "cor" de les Arts és "l'òpera", "es tracta d'afegir" i "no d'excloure". Ha considerat que de totes les propostes presentades, les de Jesús Iglesias Noriega era el projecte "redó".

En aquest sentit, ha valorat que tinguera "un ull en el pressupost, un altre en la projecció de nous públics i un altre, en l'excel·lència i l'amplitud del que és el concepte musical" perquè el Palau de les Arts puga ser "un teatre en el qual a més d'òpera es facen més coses".

"Aquest teatre d'òpera és singular, avantguardista i de gran potencial però estava desaprofitat culturalment i era desconegut socialment. Aquest projecte és l'antídot a aquestes dos grans qüestions", ha subratllat Lloret, qui ha agraït al conseller de Cultura que el "canvi" en Les Arts se'n vaja "materialitzant" i al nou director artístic "acceptar el repte" que suposa una destinació "amb tant de potencial i tanta qualitat".

Vicent Marzà ha afirmat que aquest projecte està "centrat en la potencialitat" de Les Arts per a arribar "a la ciutadania valenciana" i a l'àmbit internacional "sense perdre l'excel·lència de l'òpera" i ha opinat que està "compromès amb els diferents valors" del coliseu. El conseller ha valorat l'aposta de la Generalitat pel Palau de les Arts i ha avançat que ha proposat un augment de pressupost per a aquest espai. "Volem un projecte amb futur més enllà del gran present que té", ha dit.

"NO TINC UN PROJECTE PERSONAL"

Jesús Iglesias Noriega ha detallat que començarà a exercir la seua nova responsabilitat a partir de l'1 de gener de 2019 però ha apuntat que des de setembre ha viatjat "regularment" a València per a establir ja "el contacte" amb la gent amb la qual ha de treballar en Les Arts.

Així, ha destacat que "la il·lusió, les ganes, el potencial i el personal estan" i ha agraït l'"oportunitat" que se li ha donat de posar-se al capdavant de Les Arts per a fer possible que "la societat valenciana tinga un projecte propi del que se senta orgullosa" i per a situar aquest centre "en l'àmbit europeu", com les òperes de Lió o d'Amsterdam, que fa 30 anys no estaven en el panorama internacional, ha subratllat.

Iglesias Noriega ha considerat que aquesta tasca "requereix temps, compromís i implicació de tots" i ha avançat que la seua proposta contempla augmentar el nombre d'activitats i la seua qualitat, afermar un projecte pedagògic i social sòlid i dissenyar una "programació original i innovadora que tindrà la seua base en una sèrie de contextos temàtics cada temporada". Entre les noves activitats preveu trobades, debats, iniciatives dedicades al públic infantil, exposicions i la inclusió de diferents gèneres musicals.

En aquesta línia, ha apostat per "convertir Les Arts en un teatre musical que abaste la música lírica en totes les seues manifestacions: òpera, sarsuela, musicals, concerts simfònic-corals i de cambra o músiques com el jazz, el flamenc, la cançó popular o d'altres cultures". Igualment, ha defès la possibilitat d'ampliar el repertori líric de Les Arts, "fins ara molt focalitzat en el segle XIX italià i francés i barroc quasi exclusivament italià".

El nou director artístic ha mostrat la seua intenció d'oferir també composicions espanyoles i de difondre el repertori líric de valencians com Martín i Soler, donar cabuda al ballet i la dansa, introduir les noves tecnologies i nous formats, i seguir potenciant l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, el Cor de la Generalitat i el Centre de Perfeccionament Plácido Domingo. "Les Arts no ha de ser concebut només com un teatre d'òpera. Cal pensar com una institució destinada a teatre musical", ha insistit.

PROGRAMAR, "PROCÉS COMPLEX"

Jesús Iglesias Noriega ha declinat avançar el contingut de la primera temporada de Les Arts que dirigirà, la 2019-2020. "Programar és més complicat que posar una llista de títols. És un procés complex", ha dit. Ha apuntat que encara que en la nova introduirà "elements", "l'espenta major serà en 2020-2021".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento