Comunitat Valenciana

CaixaBank sobre l'impost d'hipoteques: "Hem complit una norma, no hem de patir un impacte econòmic"

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Presentació de resultats de CaixaBank
Presentació de resultats de CaixaBank
EUROPA PRESS
Presentació de resultats de CaixaBank

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha defès aquest divendres en relació a l'imposat Actes Jurídics Documentats (AJD) en les hipoteques, que els bancs han estat "complint una norma" en vigor durant 23 anys, per la qual cosa "no té sentit penalitzar" aquestes entitats. "El que hem fet és complir una norma, no hem de patir un impacte econòmic", ha subratllat.

Gortázar ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació de resultats de CaixaBank dels primers nou mesos de l'any, en ser preguntat per si pledejaran amb les administracions per la devolució dels diners de l'AJD en les hipoteques, si finalment el Tribunal Suprem ratifica el 5 de novembre que el pagament d'aquest impost correspon als bancs, com ja va assenyalar en una sentència del passat 16 d'octubre. I després que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, anunciara una reforma normativa amb interessos sancionadors per a "impedir que els bancs acudisquen al procediment judicial per a dilatar els pagaments".

Sobre aquest tema, el delegat de CaixaBank ha volgut deixar clar que respecta "profundament" les decisions de la justícia i ha garantit que l'entitat bancària "adaptarà la seua pràctica en el mercat hipotecari al que decidisca el Tribunal Suprem" el pròxim 5 de novembre.

De moment, ha recordat, la sentència que va emetre el Suprem a l'octubre "dictamina que una norma en vigor durant 23 anys -que havia sigut confirmada pel Tribunal Constitucional- no és vàlida", una norma que "hem vingut aplicant administracions i ciutadans. Si no és vàlida deixa de ser-ho immediatament" però "no sentit penalitzar entitats per haver complit una norma". De fet, "les entitats bancàries no han sigut els qui han ingressat l'impost, han sigut administracions tributàries", ha puntualitzat.

CAIXABANK HA ACTUAT DE FORMA "CORRECTA" I "NO EXISTEIX MALA FE"

Gortázar comprèn que "els poders públics miren la manera de desencallar la situació", considerant que "a vegades en els tribunals els terminis són massa llargs i dilatats", ha admès, però "no existeix per part de CaixaBank mala fe" ni té intenció de dilatar procediments judicials, ha asseverat.

En la seua opinió, el banc "no ha fet alguna cosa mala" i "no ha de ser penalitzat" per "complir una norma". En aquest sentit, ha remarcat "ací reputacionalment no hi ha alguna cosa a la qual adduir per a criticar el sector bancari, no hi ha una mala pràctica, s'ha complit una norma durant 23 anys i no es podia fer cap altra cosa ni pels bancs, ni pels ciutadans ni per les administracions", ha insistit.

Segons Gortázar, les actuacions de CaixaBank "han sigut correctes" i per ells no es "no hi ha provisió alguna" de fons per a fer front a les possibles conseqüències del que dictamine el Suprem al novembre. "No pensem que hàgem de tindre un perjuí econòmic per aquest tema", ha insistit.

El delegat de CaixaBank ha admès que "els bancs, uns més que altres, hem comès errors i a dia de hui tenim reputació que no és bona" però espera que amb el seu treball del dia a dia que la nostra societat valore la contribució de CaixaBank que té una "vocació de compromís amb la societat", ha ressaltat.

Durant la crisi, ha recordat, CaixaBank ha reestructurat el crèdit hipotecari de més de 370.000 famílies per a donar-los facilitats de pagament i evitar que perden la seua casa, i ha fet més de 18.000 dacions en pagament durant aquests anys. Així ha confiat en la reputació "tornarà per a tot el sector i sobretot per a CaixaBank".

En aquest moment, Gortázar ha dit que senten que "estan fent el seu treball" i encara que "no sempre encertem", ha admès, quan això ocorre "intentem corregir els errors".

Quant a si s'han produït ajornaments de firmes d'hipoteques a l'espera de la decisió del TS, Gortázar ha assegurat que la situació és de "normalitat" encara que els qui no tenen necessitat urgent de tancar una hipoteca perquè no té unes arres probablement esperarà el dia 5 de novembre.

"OBLIGACIÓ PRUDENCIAL DE TINDRE EN COMPTE TOTS ELS COSTOS"

En tot cas, preguntat per si CaixaBank podria encarir els préstecs hipotecaris si el Suprem ratifica que correspon als bancs el pagament de l'impost ADJ de les hipoteques, Gortázar ha avisat que "com a indústria els bancs tenim l'obligació prudencial de tindre en compte tots els costos a l'hora de procedir a donar crèdit".

En cas contrari, ha continuat, "els nostres supervisors ens diran que no estem fent una política prudent de concessió de crèdit". "No és una qüestió que ens agrade o no ens agrade, és la nostra obligació", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento