Comunitat Valenciana

Entra en vigor el nou decret que compatibilitza l'ús festiu-recreatiu del foc en sòl forestal i la seguretat

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Castillo de focs artificials en honor a Santa Bàrbara
Castillo de focs artificials en honor a Santa Bàrbara
GVA
Castillo de focs artificials en honor a Santa Bàrbara

El decret 148/2018 del Consell que modifica un d'anterior de 1995 i pel qual s'aproven les normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals a observar en l'ús festiu-recreatiu del foc en sòl forestal entra en vigor aquest dimecres per a permetre, "de manera excepcional i prèvia autorització administrativa que garantisca l'adopció de totes les mesures i mitjans de seguretat i prevenció necessaris", eixe ús en eixe terreny, el confrontant o amb una proximitat inferior a 500 metres d'est.

Concretament s'han modificat els articles 145 i 146 del Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Forestal de la Llei 3/1993, amb l'objecte de buscar una "solució conciliadora" que "compatibilice" una prevenció eficaç dels incendis forestals amb el desenvolupament d'activitats de "profunda tradició cultural" a la Comunitat Valenciana.

Segons ha assenyalat la Generalitat en un comunicat, l'anterior decret "no regulava ni arreplegava cap activitat relacionada amb l'ús del foc en manifestacions festives en les quals se solen utilitzar artificis de pirotècnia, realització de fogueres, o qualsevol altre dispositiu generador de foc".

En aquest sentit, un "conjunt important" de manifestacions festives que se celebren al llarg del territori de la Comunitat Valenciana utilitzen el foc o la pólvora com a elements centrals de les seues festes. El nou decret "compatibilitza" la possibilitat de celebrar alguns d'aquests esdeveniments amb la prevenció d'incendis, tenint en compte que si el nivell de risc declarat és màxim (preemergència 3) "no es podrà celebrar cap activitat d'aquestes característiques".

Cada ajuntament haurà de delimitar i proposar les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per a ser autoritzat "de forma excepcional" l'emplaçament més adequat per al muntatge de l'esdeveniment, sempre des del punt de vista de la minimització del potencial risc d'inici i propagació de foc a les masses forestals confrontants.

Cada emplaçament autoritzat serà inscrit en un registre de caràcter públic i una vegada autoritzat l'ajuntament promotor haurà de realitzar una declaració responsable on manifeste que compleix amb els requisits establits en aquest Decret. A partir d'eixe moment, l'ajuntament disposarà d'un segur de responsabilitat civil específic que atorgarà cobertura al risc generat per l'esdeveniment en concret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento