Comunitat Valenciana

València ampliarà la rebaixa del 2% als contribuents que fraccionen l'IBI

  • L'Ajuntament estendrà la bonificació als qui abonen el tribut a terminis i ho tinguen domiciliat. 
  • Un any més, es manté la congelació de taxes i impostos municipals.
Bloques de pisos.
Bloques de pisos.
EUROPA PRESS - Archivo
Bloques de pisos.

Els propietaris d'habitatges de la ciutat de València que desitgen pagar l'impost de béns immobles (IBI) a terminis podran acollir-se en 2019 a la bonificació del 2% que fins a enguany l'Ajuntament solament aplicava als qui ho domiciliaven en un únic pagament.

Segons ha anunciat aquest dimarts el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, aquesta serà una de les principals novetats de les ordenances fiscals, que ja han sigut aprovades en comissió després de desestimar-se les al·legacions del PP i Ciutadans i després de no haver rebut cap d'entitats empresarials, socials, professionals, ciutadanes o veïnals (solament un escrit d'una particular).

Segons ha explicat l'edil, fins ara, quan un contribuent optava per fraccionar el pagament, no se li aplicaven interessos, però perdia el 2% de descompte per domiciliació. Amb la nova mesura, "qualsevol ciutadà podrà fraccionar l'IBI de forma telemàtica o presencialment en tres pagaments" (el 31 de març, el 20 de juny i el 20 de setembre) conservant la bonificació.

Les dades de la Regidoria mostren que en la ciutat hi ha actualment 12.000 rebuts fraccionats que podran seguir amb aquesta modalitat beneficiant-se del descompte del 2%, mentre 520.000 contribuents tenen ja el rebut domiciliat, per la qual cosa a partir de l'any que ve podran, si ho desitgen, fraccionar-ho en tres pagaments, sense que açò afecte a la bonificació.

Vilar ha defensat el "consens social entorn de la fiscalitat" del Govern de la Nau, els comptes de la qual preveuen, un any més, la congelació dels impostos i taxes municipals, així com el manteniment de bonificacions, en un cas lineal i en la majoria d'ocasions de caràcter selectiu.

La rebaixa més destacada que s'ha aprovat i que es portarà al Ple és la bonificació del 95% de l'IBI agrícola per a aquelles terres del terme municipal de València que es troben en explotació. Segons Vilar, es tracta d'un "gest" cap a la posada en producció de la ciutat que ha produït "satisfacció" en les associacions agràries.

El regidor es va referir a les al·legacions plantejades sobre l'IBI pels grups d'oposició municipal, els qui havien demanat rebaixes lineals: del 3% en el cas del PP, i del 7% en el cas de Ciutadans. Vilar va criticar aquestes peticions per considerar que no s'expliquen ni justifiquen els respectius percentatges, "que el mateix podrien ser del 3%, del 7% com del 9%, posats a demanar", va afirmar el responsable d'Hisenda.

De fet, segons ha apuntat, València és la ciutat que té l'IBI més baix de les vuit grans urbs espanyoles. Precisament, el Col·legi d'Economistes d'Espanya, ha manifestat el regidor, situa a València en menys de la meitat de la taula de ciutats de més de 150.000 habitants i capitals de província quant a esforç fiscal per habitant. "Estem al mateix nivell de Màlaga", ha subratllat Vilar.

L'esforç fiscal també s'ha contingut en altres impostos, com per exemple l’ICIO (Impost sobre Instal·lacions, Construccions i Obres), que s'ha reduït al màxim que permet la llei per a les actuacions en immobles en els quals residisquen persones amb mobilitat reduïda. Respecte al període mitjà de pagament a proveïdors de l'Ajuntament, es va situar en 23,22 dies al juliol, en 26,14 dies a l'agost i en 28,33 dies al setembre, després del canvi en el mètode de càlcul, que ara inclou els 30 primers dies de tramitació de les factures.

L’ATMV compta amb la subvenció 

L'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) ha inclòs en l'avantprojecte del seu pressupost de 2019 una aportació estatal de 38 milions d'euros. Aquesta és la quantia que demanen tant l'Ajuntament com la Generalitat i que es va acordar en la reunió entre Pedro Sánchez i Ximo Puig en la Moncloa. Segons el regidor Vilar, si finalment s'aproven els comptes públics, l'EMT podria rebre fins a 22 milions, entre l’ATMV i la línia directa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento