Detinguts a Alaquàs i Cocentaina dos homes acusats de propaganda gihadista
Detinguts a Alaquàs i Cocentaina dos homes acusats de propaganda gihadista CEDIDA

Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dimarts a Alaquàs (València) i Cocentaina (Alacant) a dos homes de nacionalitat siriana, de 55 i 58 anys, per la seua presumpta pertinença a Daesh i Al-Qaeda i propagar l'ideari gihadista a través de xarxes socials, segons ha informat la Direcció General de la Policia en un comunicat.

Als arrestats se'ls atribueix una presumpta participació en un delicte d'integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme. Segons la Policia, els detinguts mostraven un "elevat nivell de radicalització" i actuaven com a "importants dinamitzadors informatius", a través de la difusió de la doctrina dels grups gihadistes Daesh i Al-Qaeda. Cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes.

Un dels detinguts suposadament havia aconseguit un "estatus superior" en l'estructura informativa de Daesh i formava part de grups de missatgeria instantània compostos per individus "escollits per a labors de propaganda". Els administradors d'aquests grups eren "membres directes" de Daesh que marcaven les línies d'actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seues accions.

Sota el títol 'Notícies de l'Estat Islàmic', en aqueixos xats es rebien missatges de fidelització i consignes com a 'Recordatori gihadista: recompensa de fer la gihad per la causa de Allah', on s'encoratjava a l'execució d'accions terroristes.

Ús exclusiu de les xarxes socials

Amb "centenars de seguidors" i un "ritme elevat" de publicacions, els detinguts presumptament empraven els seus perfils per a distribuir missatges d'incitació a l'odi i a la violència, especialment mitjançant la difusió d'imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià, acompanyades de comentaris encoratjant la confrontació religiosa i la "destrucció dels occidentals i els qui els ajuden".

Els comptes dels detinguts estaven dedicats en exclusiva a la difusió d'aquest tipus de continguts propagandístics sobre Al-Qaeda i Daesh. En cap cas feien referència a activitats privades, familiars o d'oci, la qual cosa suposa, segons la Policia, "una evidència de la seua fi instrumental, com a eina d'enaltiment, captació i adoctrinament terrorista".

La investigació, realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de València i la Brigada Local d'informació de Torrent (València), s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Consulta aquí más noticias de València.