Comunitat Valenciana

L'EMT de València prohibirà fumar en les parades després de les queixes d'usuaris

  • La companyia d'autobusos vetarà el fum del tabac tant en marquesines com en pals a l'aire lliure.
  • El reglament de l'empresa municipal de València anirà més enllà de la llei estatal en la protecció de la salut.
  • La prohibició de menjar a l'interior dels vehicles s'alçarà, sempre que no s'embrute l'autobús.
Un autobús de la EMT de València, estacionado junto al Hospital La Fe.
Un autobús de la EMT de València, estacionado junto al Hospital La Fe.
EMT VALENCIA
Un autobús de la EMT de València, estacionado junto al Hospital La Fe.

Fumar un cigarret en la parada de l'autobús mentre s'espera l'arribada del comboi deixarà d'estar permés en la ciutat de València quan entre en vigor el nou reglament de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), actualment en fase de tramitació després de l'elaboració del seu esborrany.

La companyia pública ha inclòs en l'articulat de la futura normativa un epígraf que prohibeix fumar "tant a l'interior de l'autobús com en les parades", un aspecte aquest últim que, a més de per la seua novetat, destaca per anar més enllà de la llei antitabac estatal aprovada en 2011.

D'aquesta manera, l'article 16.4 de l'esborrany del reglament de l'EMT serà més restrictiu que la llei enfront del tabaquisme, que per regla general veta el tabac en els espais tancats, i en el seu article 7ñ fa referència a les estacions d'autobusos "excepte en els espais que es troben a l'aire lliure", com és el cas de les parades de l'EMT, ja siguen marquesines o pals.

Fonts de l'EMT justifiquen aquesta mesura en les contínues queixes arribades per la presència de fum del tabac en les parades. En els escrits, persones no fumadores posen de manifest la incomoditat d'haver de suportar el fum durant les esperes en uns espais que, malgrat estar a l'aire lliure, resulten reduïts, i en els quals es concentra en ocasions un elevat nombre d'usuaris.

El debat sobre l'ampliació de la prohibició de fumar als espais oberts s'ha començat a produir amb les mesures adoptades, per exemple, en estadis de futbol, on es produeixen grans concentracions de persones. Sense anar més lluny, el València CF ha declarat l'estadi de Mestalla lliure de fums, per la qual cosa, des de l'inici de la present temporada, no està permès fumar en les graderies.

Les societats mèdiques i científiques, per la seua banda, també advoquen per avançar en el veto del tabac en els espais públics per a protegir als no fumadors, i, especialment, als xiquets. Una mesura, que gradualment va guanyant adeptes. De fet, el 64,1% dels espanyols, tant fumadors com no fumadors, està a favor de prohibir fumar en llocs públics a l'aire lliure, segons va posar de manifest l'Enquesta de la Setmana Sense Fum, realitzada per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc).

Altres novetats

La prohibició de fumar no és l'única novetat destacada del futur reglament. El document també alçarà la prohibició de menjar a l'interior dels vehicles (sempre que no s'embrute), permetrà als viatgers accedir per les portes posteriors si aquestes porten instal·lades màquines validadores, i arreplegarà la figura de les parades doble, en les quals es podrà efectuar la càrrega i descàrrega simultània de dos autobusos.

També s'arreplega l'obligació de cedir els seients reservats (no solament respectar el seu ús) a persones amb mobilitat reduïda, amb bebés, tercera edat i embarassades.

A més, tal com va informar 20 minutos la setmana passada, amb la nova norma, les mascotes podran viatjar en els autobusos, però solament en transportí i amb un carnet propi, els busos podran deixar a dones soles fóra de parada a la nit, i els invidents no hauran de fer l'alt.

Sense publicitat de circs ni de bous

La normativa que prepara l'EMT inclou, per primera vegada, un codi ètic relatiu a la publicitat que es mostra en els diferents espais de la companyia municipal, tant vehicles com a pantalles i marquesines. Com a norma general, vetarà qualsevol anunci contrari a la legalitat i als principis constitucionals, així com a les normes de convivència. En el seu articulat, esmenta expressament les armes, els circs amb animals i les corregudes de bous, així com la publicitat sexista dirigida al públic infantil.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento