Comunitat Valenciana

Ribó planteja que el nou llit es convertisca en un corredor verd

  • L'alcalde advoca en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat per "renaturalitzar" un tram de riu de 150 hectàrees.
  • Els treballs del Parc de Natzaret que culminarà el Jardí del Túria s'iniciaran en poques setmanes.
  • Els grups fan balanç del mandat i Ribó mostra la seua "ferma voluntat" de reeditar el pacte d'esquerres.
El alcalde de València, Joan Ribó, muestra un gráfico sobre ingresos en su intervención inicial.
El alcalde de València, Joan Ribó, muestra un gráfico sobre ingresos en su intervención inicial.
20MINUTOS.ES
El alcalde de València, Joan Ribó, muestra un gráfico sobre ingresos en su intervención inicial.

Anuncis, balanços, crítiques i la tensió pròpia de l'últim gran ple monogràfic de la legislatura. Aquests han sigut els principals ingredients que han conformat aquest dimecres el Debat sobre l'Estat de la Ciutat en l'hemicicle de l'Ajuntament de València, l'últim d'aquest mandat, que conclourà poc abans de les eleccions locals de maig de 2019.

L'alcalde, Joan Ribó, va marcar les línies dels pròxims mesos, al mateix temps que va defensar la gestió del Govern de la Nau, sorgit del pacte d'esquerres que va desallotjar al PP de l'Alcaldia després d'un període ininterromput de 24 anys al capdavant del Consistori. En la seua intervenció inicial va deixar un anunci en l'àmbit polític i alguns més relacionats amb la gestió municipal.

El primer va ser la "ferma voluntat" de reeditar, si els resultats electorals ho permeten, l'executiu local d'esquerres que actualment conformen Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú (la marca de Podem).

"En aquests moments, podem dir que hem complit ja o estem en condicions de complir abans de finalitzar el present mandat la immensa majoria dels objectius que ens vam proposar en establir el programa comú del Govern de la Nau. Hem fet moltes coses, li hem donat la volta a moltes polítiques caduques que heretarem de l'anterior govern", va afirmar.

No obstant això, el primer edil va manifestar que "queden moltes coses per fer", per la qual cosa va apostar per un nou govern progressista que "continue millorant la vida de les persones en tots els barris" després dels comicis locals perquè el canvi iniciat en 2015 "és imparable".

Respecte a la gestió, Ribó va desvetlar que l'Ajuntament, a través dels tècnics, està analitzant la possibilitat de crear un corredor verd en el nou llit del riu que connecte el parc natural del Túria i el de l'Albufera amb el de Capçalera i el jardí de l'antic llit. Es tracta d'un projecte de "llarg abast" que consisteix, bàsicament, en la "renaturalització" del tram construït en els anys seixanta mitjançant vegetació, fauna, arbrat i, si és possible, zones per als vianants. Açò sí, conservant la seua funció original: canalitzar l'aigua i prevenir riuades com la qual va assolar València en 1957.

Corredor verd

"En una fase inicial anem a sol·licitar a la Generalitat la modificació i l'ampliació del Pla d'Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria per a programar i, en un futur, realitzar les esmentades connexions perquè per als valencians i valencianes, el nou llit també és nostre i també el volem verd", va reclamar evocant el lema ciutadà que va advocar per la recuperació de l'antic traçat urbà del Túria.

L'alcalde va explicar que, sense tenir en compte la zona inundada que va des de l'autovia A-7 a la desembocadura al mar, "tenim 8.800 metres de llarg per 175 d'ample, més de 150 hectàrees de sòl per a prevenir inundacions, element imprescindible sempre, però més encara hui dia, davant el canvi climàtic", va manifestar.

Amb tot, va subratllar que és cert que tot aqueix tram "transcorre la major part del temps sec i sense cap utilitat". Sobre aquest tema, va recordar que s'han "naturalitzat" altres rius com el Manzanares a Madrid, el Besós a Barcelona, o el Segre a Lleida, "i mantenint el seu caràcter de prevenció d'inundacions, compleixen també les funcions de parc fluvial i de corredor verd".

Parc de Natzaret

També en l'apartat de medi ambient, Ribó va anunciar que en les pròximes setmanes començaran els treballs del Parc de Natzaret en l'antic llit, en terrenys cedits pel Port, que culminaran el Jardí del Túria en el nou Parc de la Desembocadura.

En matèria de mobilitat, va destacar la compra de 131 autobusos per a l'EMT aquesta legislatura i la tramitació de 5.000 expedients de valoració de la dependència des que en 2017 el Consell va cedir als municipis aquesta competència.

Els principals anuncis de l'alcalde

Dotze carrils bici. Abans de finalitzar l'any, València comptarà amb 12 nous carrils bici, com els de l'avinguda Burjassot, Regne de València o Manuel Candela. També s'instal·laran 12 punts més de recarrega de cotxes elèctrics.

Recollida selectiva. A partir del 5 de novembre s'implantarà la recollida selectiva de matèria orgànica en 35 barris, que suposen el 51% de la població de la ciutat.

Més teleassistència. L'Ajuntament va a augmentar el nombre de terminals de teleassistència per a persones majors fins a aconseguir els 6.000, la qual cosa permetrà ampliar la cobertura actual.

Multes a locals. En les pròximes setmanes se signarà un conveni amb la Generalitat per a assumir les competències de les multes greus i molt greus a locals d'oci que incomplisquen la normativa.

Demandes de les entitats socials

Entitats veïnals i ciutadanes van intervenir en el debat. Una penya taurina va demanar que tornen el bou embolat als pobles, València Acull va advocar pels drets dels migrants, la Federació de Veïns va demanar atallar la "invasió" de terrasses i millor transport, i tant Salvem com l'Associació de Veïns del Cabanyal van denunciar la situació del barri quant als problemes de convivència i a la lentitud de les inversions municipals malgrat els tímids avanços.

Declaracions dels portaveus dels grups polítics

Eusebio Monzó (PP): "S'ha reduït el deute perquè no han invertit. Hi ha barris en els quals no han invertit un euro en els pressupostos participatius".

Pere Fuset (Compromís): "Ara a València ni es malgasta ni es roba, i es paguen les factures en temps rècord".

Fernando Giner (Ciutadans): "Vosté [Ribó] ens ha defraudat i està permetent que hi haja barris que estan patint la degradació".

Sandra Gómez (PSPV-PSOE): "València és la ciutat on més ha crescut l'ocupació, i hui hi ha 44.000 persones més treballant que en 2015".

María Oliver (València en Comú): "S'han creat serveis i ajudes vitals, com no pagar els llibres de text o l'augment de beques de menjador".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento