Comunitat Valenciana

Ribó planteja convertir el nou llit del riu en un corredor verd que connecte el parc del Túria i l'Albufera

  • VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)
Parc Natural del Turia
Parc Natural del Turia
GVA - Archivo
Parc Natural del Turia

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat aquest dimecres en el Debat de l'Estat de la Ciutat una proposta per a convertir el nou llit del riu en un corredor verd que connecte el parc natural de l'Albufera i el del Túria amb el de Capçalera i el jardí de l'antiga llera.

Es tracta, segons ha plantejat, d'un projecte de "llarg abast" i ha explicat que l'equip de govern de la Nau ha començat a treballar per a fer possible aquesta connexió "mitjançant la renaturalització del nou llit del Túria".

"En una fase inicial anem a sol·licitar a la Generalitat la modificació i l'ampliació del Pla d'Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria per a programar i, en un futur, realitzar les esmentades connexions perquè per als valencians i valencianes, el nou llit del Túria també és nostre i també ho volem verd", ha reclamat.

L'alcalde ha explicat que, sense tindre en compte la zona inundada que va des de l'autopista d'Alacant a la desembocadura al mar, "tenim 8.800 metres de llarg per 175 d'ample, més de 150 hectàrees de sòl per a previndre inundacions, element imprescindible sempre, però més encara hui en dia, davant el canvi climàtic", ha avançat el primer edil.

Amb tot, ha subratllat que és cert que tot eixe tram "transcorre la major part del temps sec i sense cap utilitat". Sobre aquest tema, ha recordat que s'han "naturalitzat" altres rius com el Manzanares a Madrid, el Besós a Barcelona, o el Segre a Lleida, "i mantenint el seu caràcter de prevenció d'inundacions, compleixen també les funcions de parc fluvial i de corredor verd".

"Per què no podem fer-ho també a València?", s'ha preguntat. En tot cas, ha incidit que es tracta d'un projecte "de llarg abast", que busca fer del nou llit en un corredor verd que connecte el Parc Natural del Túria, incloent el Parc de Capçalera i l'antic llit amb l'Albufera "i permeta la interconnexió entre els dos costats del riu". I ha afegit: "una connexió mitjançant la renaturalització de la nova llera" del riu.

CULTIU DELS HORTS DE LA RAMBLETA

Ribó també ha explicat que des de l'inici del mandat el Govern de la Nau va tindre clar que s'havia de donar resposta a les "noves inquietuds" ciutadanes respecte als horts urbans, i que l'administració pública havia d'apostar "plenament" per proporcionar espais de cultiu que generaren espais "d'interacció ciutadana i promogueren el coneixement de la nostra cultura agrària i de la biodiversitat".

Per açò, ha recordat, "redactàrem i aprovàrem una ordenança municipal que ens permetera autoritzar la gestió dels espais municipals d'horts urbans, que ja és una realitat. Sense anar més lluny, fa exactament una setmana va acabar el termini de presentació de sol·licituds per a participar del cultiu dels Horts Urbans de Malilla".

Segons ha anunciat, pròximament, "s'obrirà un nou procés per a les 54 parcel·les i set taules de cultiu dels Horts de la Rambleta". "El cas és que tots els barris de València han tingut inversions en zones verdes en el present mandat", ha defès i ha comparat les inversions realitzades en els jardins durant els anys 2012-2015, amb les quals s'han desenvolupat des de l'any 2015 fins el 2018.

"En el període anterior es van invertir 3,5 milions d'euros. En el període actual, fins a setembre, ja s'han invertit 6,2 milions d'euros. I açò sense comptabilitzar els parcs de Benimàmet, Malilla i Central, on han intervingut altres serveis. En definitiva, hem augmentat un 177% el pressupost de jardins fins a aquest moment", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento