Comunitat Valenciana

El 60% de productes de la cistella de la compra són processats

  • Així ho assegura el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana.
  • "L'etiqueta requereix un alt nivell de coneixements de nutrició per a poder interpretar-la", diu Paula Crespo.
  • Els professionals del sector reclamen un sistema d'etiquetatge frontal senzill i visual.
Imatge de recurs de cistella de la compra
Imatge de recurs de cistella de la compra
CODINUCOVA
Imatge de recurs de cistella de la compra

El 60 per cent dels aliments que integren la cistella de la compra és processat o envasat, la qual cosa provoca en moltes ocasions dèficits nutricionals. A més, més de la mitat dels productes envasats, en general, supera els límits de sucre, sodi, greixos refinats o calories, la qual cosa els converteix en productes 'alts en' sense que eixe distintiu aparega de manera clara en l'embalatge o precinte.

Així ho adverteix el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) que alerta que a Espanya s'utilitza un sistema d'etiquetatge "poc útil, ja que solament indica de manera resumida i en percentatge quin quantitat d'energia (quilocalories), grasses, hidrats de carboni (dels quals sucres), proteïnes i sal aporta una ració de producte, així com el llistat d'ingredients que ho componen per ordre de major a menor presència d'aquest".

"L'etiqueta convencional, l'única que és obligatòria, requereix un alt nivell de coneixements de nutrició per a poder interpretar-la i no facilita la compra d'aliments saludables", assenyala la presidenta del CODiNuCoVa, Paula Crespo.

Per açò, amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, que se celebra el 16 d'octubre, els dietistes-nutricionistes de la Comunitat Valenciana reclamen un sistema d'etiquetatge frontal senzill i visual que ajude a identificar de forma ràpida els nutrients de risc en els aliments.

"Els consumidors tenen dret a rebre una informació exacta, estandarditzada i comprensible sobre el contingut dels productes alimentosos. La implementació d'un etiquetatge frontal comprensible ajudaria a l'elecció dels aliments i per tant en una cistella de la compra més saludable", exigeix Crespo.

Un nou etiquetatge

En aquest sentit, la institució col·legial celebra la proposta en matèria de consum que ha anunciat la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, en l'última compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats en la qual ha plantejat la inclusió de sistemes gràfics d'etiquetatge d'aliments processats que afavorisquen una major comprensió del consumidor sobre els seus continguts.

"Triar quin etiquetatge nutricional frontal és el millor per als consumidors espanyols no és una cosa senzilla, per açò és imprescindible comptar amb l'assessorament de dietistes-nutricionistes. Un etiquetatge erroni pot produir l'efecte contrari: una cistella de la compra menys saludable", explica la presidenta del CODiNuCoVa.

Malgrat les virtuts i beneficis de la dieta mediterrània, segons el CODiNuCoVa, el 60% del que comprem és processat o envasat el que provoca en moltes ocasions dèficits nutricionals. A més, més de la mitat dels productes envasats, en general, supera els límits de sucre, sodi, greixos refinats o calories, la qual cosa els converteix en productes "alts en" sense que eixe distintiu aparega de manera clara en l'embalatge o precinte.

Sucres afegits

"Podem dir que la majoria dels productes amb etiqueta tenen sucres afegits. Els productes processats ens aporten tres quarts del sodi total de la dieta i un terç dels greixos prové del menjar ràpid. Al final, el millor consell és que en la cistella de la compra prioritzen els aliments frescos", afirma, per la seua banda, Luis Cabañas, dietista-nutricionista i secretari del CODiNuCoVa.

De fet, una recent enquesta realitzada pel CODiNuCoVa sobre 'Com mengem a la Comunitat Valenciana?' revelava certs hàbits alimentaris instaurats entre els valencians no massa saludables com l'elevada ingesta d'aliments ultraprocessats, dolços i brioixeria entre els més joves i l'excés de productes congelats i el menjar ràpid aquesta franja d'edat. Verdures, hortalisses i llegums són els principals aliments dels quals manca la dieta dels valencians, enfront de l'excés de pasta, arròs, pa i cereals.

Respecte als aliments frescos des del CODiNuCoVa advoquen per incloure logotips que els identifiquen com a aliments de primera necessitat i opcions preferents en la compra. En resum: prioritzar el mercat en comptes del supermercat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento