Els agricultors valencians, els primers a cobrar l'avançament dels pagaments directes de la PAC 2018, segons Agricultura
Els agricultors valencians, els primers a cobrar l'avançament dels pagaments directes de la PAC 2018, segons Agricultura GVA

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, aquestes ajudes europees beneficiaran uns 39.000 agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana, la qual cosa significa quasi el 70% de les sol·licituds. Es tracta principalment de les línies de pagament bàsic, pagament verd, pagament a joves, i règim de xicotets agricultors.

"Conscients de la importància que té per a la renda dels agricultors i per a afrontar les dificultats i riscos que amenacen la rendibilitat de les seues explotacions, i malgrat l'escassetat de recursos", la consellera Elena Cebrián ha destacat l'esforç de la Conselleria per a realitzar les transferències a partir del 16 d'octubre, tan prompte com ho permet la reglamentació comunitària.

També ha destacat la "complexitat administrativa" de l'actual PAC, una cosa que ha de ser abordada en la reforma actualment en procés de debat i negociació, de manera que siga més comprensible per a agricultors i ciutadania en general, més fàcil de gestionar per a les administracions i d'acord amb la importància de l'agricultura en la producció d'aliments per a la societat.

Aquests ingressos s'efectuen en els comptes dels titulars de les explotacions els expedients de les quals estan lliures d'incidències i de situacions administratives que requereixen major atenció. Al llarg de les pròximes setmanes es continuaran efectuant pagaments, però solament a partir de l'1 de desembre i per exigències de la UE, podrà abonar-se el "saldo" o percentatge pendent, fins a completar la totalitat del pressupost, pròxim a 100 milions d'euros. El període de pagaments de l'exercici 2018 finalitza el 30 de juny de 2019.

NEGOCIACIONS

Els "pagaments directes" constitueixen una partida pressupostària fonamental que centra bona part del debat i negociació de la futura PAC 2021, que en aquests moments mantenen els Estats membres, i les comunitats autònomes dins d'Espanya.

La Comunitat Valenciana reivindica, segons Cebrián, "un pressupost digne que faça possible una política efectiva en favor dels actors que mantenen l'activitat econòmica en el territori rural, i que contribuïxen al seu manteniment i preservació".

El total de les superfícies declarades en la Sol·licitud Única de 2018 és de 486.816 hectàrees, de les quals 105.377 hectàrees corresponen a cítrics, 61.290 hectàrees a fruita seca, 48.058 hectàrees a olivar i 40.977 hectàrees a vinya. Altres usos dedicats a l'aprofitament com a pastures ocupen més de 130.000 hectàrees del territori de la Comunitat Valenciana.

Consulta aquí más noticias de València.