Comunitat Valenciana

Compromís i Cs presentaran una reforma estatutària per la circumscripció única i el PSPV veu un "error" plantejar-la ara

  • Compromís i Ciutadans (Cs) presentaran finalment una iniciativa conjunta per a reformar l'Estatut d'Autonomia de manera que s'incloga la circumscripció única, després que Cs haja acceptat les modificacions tècniques que ha plantejat la coalició a la seua proposta inicial de reforma registrada la setmana passada. Per la seua banda, el PSPV ha criticat el "postureig" a huit mesos de les eleccions i considera "un error plantejar-ho i pujar-se a carros que no tenen viabilitat".
Corts Valencianes
Corts Valencianes
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Corts Valencianes

La portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, va anunciar la passada setmana aquesta iniciativa, afirmant que el seu grup donaria llum verda a la reforma de la llei electoral pendent en Les Corts que contempla, entre altres qüestions, la rebaixa del llistó electoral del 5 al 3%, si aquesta reforma de l'Estatut per a aconseguir la circumscripció única s'aprovava en el Congrés.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat aquest dilluns després de la Junta de Síndics que Cs ha acceptat incloure les seues modificacions en el text i ara presentaran conjuntament eixa iniciativa, que intentaran puga portar-se al següent ple -el de la setmana que vé, 17 i 18, ja està ordenat-.

Així, ha demanat a Cs que "si estan a favor de la llei electoral, voten a favor" de la mateixa manera que ells votaran sí tant a eixa llei com a la reforma estatutària. "Ells posen molts condicionants, si estàs d'acord amb alguna cosa has de votar a favor", ha incidit.

Per la seua banda, preguntat sobre aquest tema el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha indicat que li "molesta especialment el postureig, però molt" i ha agregat: "Al final tanque els ulls, és bogeria però estem tots d'acord, la firme també i supose que la firmaré".

No obstant açò, ha advertit que una reforma d'un Estatut és "extraordinàriament seriós" i ha recordat que la que actualment s'està tramitant en el Congrés porta 50 ajornaments. Així, considera que "és postureig perquè per molt que ho firmem un i tots no va a haver-hi circumscripció única en 8 mesos i em pareix un error plantejar-ho i em pareix un error pujar-se a carros que no tenen viabilitat".

"CALDRÀ ESTUDIAR-LA"

Mata ha assenyalat que Cs té "una via facilíssima, que és firmar un paper que diga que redueix al 3% provincial el llistó del 5%, això seria voluntat política i complir el seu programa".

A més, ha agregat: "Que a tots ens agradaria que hi haguera circumscripció única? Sí, però a més caldrà estudiar-la, perquè la igualtat entre desiguals a vegades genera distorsions i Castelló ha estat sobreprimada molt de temps i no creiem que de sobte, sense sentir a Castelló, sense anar a les conseqüències sociològiques que puga tindre això, es prenguen decisions absolutament precipitades".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento