Comunitat Valenciana

Puig veu que "un dia serà bo que la Comunitat tinga el seu calendari electoral" però ara es queda amb l'"estabilitat"

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Puig en imatge d'arxiu
Puig en imatge d'arxiu
GVA
Puig en imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat aquest dilluns que la Comunitat Valenciana "té un problema de visibilitat" a Espanya pel que sempre ha pensat que "hi haurà un dia que serà bo que la Comunitat Valenciana tinga el seu propi calendari electoral". "Ara bé, -ha matisat-, entre eixa singularització i l'escenari d'estabilitat, honradesa i diàleg social" que ha aconseguit el Govern del Botànic en aquests tres anys, "em quede en aquests moments amb l'estabilitat".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en una entrevista en la Cadena Ser, en ser preguntat per si preveu exercir la prerrogativa que té com a president de la Comunitat Valenciana, de dissoldre Les Corts i convocar un eleccions anticipades.

Al seu entendre, la Comunitat Valenciana "necessita visibilitat i que el problema territorial no es focalitze únicament a Catalunya" perquè "a Espanya hi ha un problema territorial molt més ampli que afecta la diversitat d'Espanya". En aquest context, creu que "un dia serà bo que la Comunitat tinga el seu propi calendari electoral".

Així mateix, el president del Govern valencià -integrat per PSPV i Compromís, amb el suport del Podem- ha valorat l'experiència de governar en col·lació "sempre positiva" i ha avisat que "qui no sàpia governar la diversitat no governarà en els pròxims a Espanya ni en la majoria de comunitats autònomes".

En aquest sentit considera que "estem europeïtzant-nos en aquest assumpte perquè la immensa majoria de governs d'Europa són de coalició i cal veure-ho amb normalitat". Al seu juí, "cal generar governs potents i estables amb full de ruta clar i que intenten governar de la manera més raonable, no en funció dels seus votants sinó en funció de l'interés general de les seues comunitats o nacions".

Així, ha instat els grups parlamentaris que van propiciar el canvi necessari a Espanya a posar-se d'acord per a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de manera que "es garantisca l'estabilitat, que és molt important per a Espanya en aquest moment". "Després de tants anys d'incertesa i falta d'estabilitat, ara seria molt important que s'aprovaren els PGE i donaren certa certesa per a aquest pròxim any", ha insistit.

En ells s'arreplegaria el compromís del president del Govern, Pedro Sánchez, d'atorgar a la Comunitat el 10% de les inversions territorialitzades, una cosa que segons ha volgut deixar clar Puig, "no és cap privilegi; es tracta simplement que per una vegada en la història, la Comunitat Valenciana tinga una referència pressupostària com és la seua població i la seua realitat. Desgraciadament en tots aquests anys de democràcia mai hem arribat a eixe 10%, per tant és una qüestió de justícia i d'equitat", ha sentenciat.

Per a açò, ha urgit els grups parlamentaris a "pensar en l'interés general" per a aconseguir acords. En concret, preguntat per si veu a ERC disposada a donar el seu suport als Pressupostos, Puig ha assenyalat que "són diputats legítims que han de pensar en l'interés general i estan en una cambra que ells van propiciar amb un canvi de Govern".

"No pense que a Catalunya li vaja millor amb inestabilitat ni amb provocar un avançament electoral", ha remarcat. Al seu entendre, "s'han obert ponts de diàleg, que són difícils perquè la dreta espanyola els intenta dinamitar permanentment però la política que està fent Sánchez és positiva per a intentar eixir d'un embós monumental que vivim en la política espanyola".

"PRESSA" PER UN NOU SISTEMA DE FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Quant a si els socialistes han renunciat a reformar el sistema de finançament autonòmic aquesta legislatura, Ximo Puig, ha assegurat que "en absolut". "Més enllà de les sigles de qualsevol partit", ha exigit un "finançament just per a tots els territoris, que combine la singularitat dels territoris i la igualtat dels ciutadans". En aquests moments, ha apuntat, "el drama és una anomalia històrica" que fa que "alguns territoris tinguem un finançament injust".

A més, ha recordat que el conjunt del sistema autonòmic té un dèficit de 16.000 milions d'euros i "això implica de manera clara que s'afebleix l'Estat de Benestar", ha advertit. "Quan des de les CCAA exigim un finançament just no estem parlant de qüestions identitàries sinó de l'estat de benestar", ha reiterat.

Puig ha explicat que el Ministeri d'Hisenda ha generat ja la mesa política de negociació i hi ha hagut una primera reunió. "Hi ha comunitats que tenen menys pressa que nosaltres", ha admès, però a la Comunitat Valenciana "tenim pressa perquè si no estem fent una bola enorme que significa un deute de 44.000 milions d'euros que tenim en aquests moments".

"Davant aquesta situació no es pot continuar mirant cap a un altre costat i el Govern ha d'impulsar la màquina perquè finalment hi haja un acord perquè és necessari un nou sistema just per a tots", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento