Detecten 15.931 enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica valenciana en 8 mesos
Detecten 15.931 enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica valenciana en 8 mesos EUROPA PRESS - Archivo

El frau de fluid elèctric no solament afecta a les empreses distribuïdores, sinó també a les administracions públiques, que veuen disminuïts els ingressos regulats en el sistema, la qual cosa repercuteix també en última instància en la butxaca dels consumidors que sí paguen la seua factura. 

Aquest fenomen, lluny d'anar a menys, està experimentant un “més que notable augment” en el nombre de casos en forma d'enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica, segons apunten fonts d'Iberdrola. 

Les dades de la companyia a la Comunitat Valenciana arrepleguen un increment del 6,1% durant l'any 2017 respecte a l'exercici anterior, fins a aconseguir els 22.861 expedients de frau. A més, el ritme es manté, ja que durant els vuit primers mesos de 2018 s'han practicat 75.186 inspeccions i s'han detectat 15.931 fraus. 

Per províncies, València va ser la que més volum d'inspeccions va registrar durant el passat any 2017, amb 59.753 actuacions, que van acabar generant 11.615 expedients de frau. Durant els vuit primers mesos de 2018, s'han realitzat 39.858 inspeccions i s'han detectat 8.608 fraus. 

A Alacant, l'any 2017 es van obrir 8.189 expedients de frau i es van realitzar 35.964 inspeccions, i fins a agost s'han comptabilitzat 26.585 inspeccions i s'han detectat 4.984 fraus. Finalment, en la de Castelló es van obrir 3.057 expedients de frau i es van realitzar 14.386 inspeccions durant el passat any, mentre que en els vuit primers mesos de l'actual s'han practicat 8.743 inspeccions que han donat lloc a la identificació de 2.339 casos de frau. 

Amb les noves tecnologies, cada vegada resulta més fàcil detectar als usuaris que cometen frau elèctric. “No cal oblidar que aquest tipus de frau està arreplegat en el Codi Penal i que, en funció de la quantitat d'electricitat il·legalment consumida, pot constituir un delicte, amb les responsabilitats que açò comporta”, apunten des d'Iberdrola Distribució. 

El frau elèctric, que es produeix fonamentalment amb enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica i a través de la manipulació de comptadors, es detecta principalment per tres vies: per denúncies de tercers realitzades a través de la pàgina web www.iberdroladistribucionelectrica.com; a través de campanyes específiques en les quals es tenen en compte diferents tipus de paràmetres (com a disminucions sobtades i significatives de consums) o amb caràcter purament aleatori; i finalment com a conseqüència d'actuacions policials en les quals les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat intervenen en auxili del distribuïdor. 

Segons fonts de la companyia elèctrica, si existeix contracte de subministrament d'energia en vigor, s'envia una carta al comercialitzador del punt de subministrament informant-li del tipus de frau o anomalia trobada en l'equip de mesura instal·lat, així com l'energia que s'ha de refacturar al client o titular del punt de subministrament. Si no existeix contracte, l'empresa distribuïdora remet la carta directament a l'usuari efectiu de l'energia defraudada amb l'import que ha d'abonar per la mateixa.

Risc també per a la seguretat 

Les connexions il·legals a la xarxa elèctrica i les manipulacions dels comptadors, segons apunten des d'Iberdrola, comporten a més “un elevat risc per a la seguretat de les persones”, ja que es realitzen al marge de les exigències legals establides i de la normativa tècnica vigent. De fet, l'incompliment d'aquests requisits de seguretat, necessaris en totes les instal·lacions autoritzades, pot derivar en electrocucions i un altre tipus d'incidents.

Consulta aquí más noticias de València.