Comunitat Valenciana

La UA llança una campanya de 'crowfunding' per a investigar els gens implicats en el càncer cerebral

  • El grup d'investigació de 'Genètica Humana i de Mamífers' del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant (UA) ha engegat la campanya de 'crowfunding' denominada 'Investigació de gens causants de malalties rares en tumors cerebrals'. L'objectiu és aconseguir finançament, un mínim de 3.000 euros, per a investigar el tractament de tumors cerebrals.
Gràfica amb la supervivència per càncer
Gràfica amb la supervivència per càncer
UA
Gràfica amb la supervivència per càncer

Segons ha informat la UA, cada any es diagnostiquen a Espanya 3.500 nous tumors cerebrals, la gran majoria són glioblastomas multiformes que no tenen un tractament eficaç i a l'any moren 200.000 persones per aquesta malaltia a nivell mundial. Solament un 3% d'aquests pacients sobreviu passats 5 anys després del diagnòstic.

Per a investigar una sèrie de gens que, a més de causar malalties rares, poden estar implicats en el desenvolupament de càncer cerebral, el grup d'investigació que dirigeix el catedràtic de Genètica José Martín Nieto acaba de llançar la campanya. El projecte d'investigació és un dels quatre que estan vigents actualment en la web Precipita de la FECYT.

El projecte naix del treball en col·laboració des de fa tres anys amb l'Hospital General d'Elx, on s'investiga sobre diferents tipus de càncer. La campanya es va obrir el passat 17 de setembre i finalitzarà el pròxim 16 de desembre de 2018.

Existixen gens causants de distròfies neuromusculars congènites les mutacions de les quals afecten al cervell, el múscul i la retina. Evidències del grup de la UA i altres investigadors mundials indiquen que aquests gens podrien també exercir un paper en el desenvolupament de molt diferents tipus de càncer. Amb aquesta investigació volen estudiar el funcionament de les proteïnes que codifiquen aquests gens i la seua relació amb l'agressivitat de tumors cerebrals d'alt grau, els glioblastomas.

Martín Nieto ha recalcat que el que fa el seu grup és investigació bàsica, "es tracta de proporcionar pistes i resultats experimentals a les companyies farmacèutiques perquè elles desenvolupen noves teràpies, dissenyant i assajant nous fàrmacs".

Però la transcendència de realitzar aquest tipus d'estudis és "màxima", ja que, "per cada cent persones que van a patir un tumor cerebral solament van a sobreviure tres". Aquest tipus de càncer, el glioblastoma multiforme, és "el més freqüent" entre els tumors cerebrals, i quan es detecta generalment ja es troba en un estat "molt avançat i, per açò, és massa vesprada".

L'estudi es durà a terme analitzant biòpsies de tumors cerebrals, en les quals tractaran de detectar alteracions moleculars en les proteïnes codificades per gens de malalties rares. Aquests gens, a més de causar distròfies neuromusculars congènites (denominades distroglicanopatías o DGPs), poden estar implicats en el desenvolupament d'un glioblastoma quan no funcionen de forma correcta en el nucli de les cèl·lules del cervell. La metodologia d'estudi que se'n va a utilitzar són tècniques de genètica molecular, biologia cel·lular i bioinformática.

Per a informar sobre els resultats obtinguts, al final del període d'execució de la investigació, el grup publicarà en la web Precipita què s'ha descobert, les seues implicacions, i quals seran les seues investigacions posteriors.

MECENES DE LA CIÈNCIA DES DE DEU EUROS

Des de 10 euros es pot col·laborar amb aquest projecte. En funció de l'aportació que es faça al projecte el benefactor rebrà, en compensació, una recompensa. Aportant deu euros se li entregarà carta d'agraïment de l'equip del projecte. A aquesta recompensa se'n van sumant més, segons ascendeix l'aportació.

Donant 50 euros rebrà article publicat pel grup imprés en paper glossy; amb 100 euros, tot l'anterior més la invitació a una conferència o seminari organitzada pel grup; amb 250 euros, a més la visita guiada a les instal·lacions del centre d'investigació; i aportant 500 euros, menció amb nom i cognoms en la secció d'agraïments dels articles derivats del projecte.

La investigació començaria l'1 de gener de 2019 i finalitzaria al desembre del mateix any, en funció aconseguir els objectius del projecte. A més, depenent de l'import de finançament que obtinguen, que ha d'oscil·lar entre els 3.000 euros com a mínim i els 15.000 euros com a xifra òptima, o fins i tot superar aquesta xifra, l'equip podrà seguir avançant en aquestes investigacions analitzant mostres d'un major nombre de pacients i durant un temps més perllongat.

Per a més informació sobre el projecte i per a poder ser mecenes de la Ciència estan la pàgina web Precipita, la de Facebook del propi investigador principal, 'facebook.com/profile.php?id=100000184482263', i Twitter en '@precipitamos'. En youtube, José Martín Nieto explica les característiques del projecte al costat dels membres del seu equip.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento