Comunitat Valenciana

Les comissions en Les Corts sobre Taula i finançament de PSPV i Bloc arranquen amb polèmica en l'elecció de les taules

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Diputats
Diputats
EUROPA PRESS
Diputats

Les comissions d'investigació en Les Corts Valencianes sobre el cas Taula i el finançament electoral de PSPV i Bloc en 2007 i 2008 han quedat constituïdes aquest divendres amb polèmica en l'elecció de les seues taules, en haver quedat fora de les dos el grup Ciutadans (Cs), qui va proposar al costat de Podem la creació de la segona d'eixes comissions.

Després de començar amb retard a causa de les negociacions sobre aquesta qüestió, la taula que investigarà les contractacions de la Generalitat amb la trama investigada en el marc del cas Taula ha quedat presidida per Isaura Navarro (Compromís), amb Alfred Boix (PSPV) com a vicepresident i María José Catalá (PP) com a secretària, per a complir la paritat que exigeix el reglament.

En el cas de la comissió sobre el finançament de Bloc i PSPV, la presidència ha sigut per a César Jiménez (Podem), la vicepresidència per a Toñi Serna (PSPV) i la secretaria per a Jorge Bellver (PP).

Segons han comentat representants dels diferents partits, s'ha estat negociant perquè Cs poguera estar representada en alguna de les taules, especialment en la del finançament de PSPV i Bloc, oferint al PP la vicepresidència de la de Taula a canvi que amb els seus vots la vicepresidència de l'altra fóra para Cs. L'acord no s'ha materialitzat finalment.

Al final de les sessions, la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat que la formació de les taules ha sigut "un exercici de total i absoluta opacitat" i ha qualificat d'"indignant" el cas de la comissió sobre el finançament electoral, quan el seu grup ha sigut "el que més ha fet perquè es duga a terme" i està fora de la taula quan el PSPV forma part de la mateixa.

"Ja no es tracta d'un exercici de transparència, es tracta de credibilitat, que algú em diga com es pot exercir un calendari objectiu de treball quan el PSPV té la vicepresidència en la comissió sobre Crespo Gomar i el PP la secretaria en Taula", ha indicat, per a ressaltar la voluntat del seu grup d'arribar a acords.

No obstant açò, ha incidit, "el desencís del Botànic el que ha volgut és no perdre eixa majoria en les taules, ha pogut més el corró parlamentari que el diàleg, la neteja i la transparència, em pareix que és bastant egoista". "Si volíem que la primera convocatòria fóra un exercici de creure que en aquestes comissions se'n va a poder treballar de manera objectiva, neta i transparent, comencem molt mal i des de Cs estem bastant cabrejats, els grups tenen molt del que recapacitar".

El 'popular' Rubén Ibáñez ha indicat que Cs volia estar en les dos taules i els han oferit Taula però "li havien promès l'altra i al final s'han vist aïllats perquè els seus socis còmplices no els han acabat de donar els vots". El PP, ha prosseguit, ha aconseguit amb els seus vots tindre la secretaria en la del finançament de PSPV, una cosa "lògica" atés que, a més, el PSPV s'ha "parapetat" en la vicepresidència i Podem, que "no deixa de ser el soci còmplice", en la presidència.

"LA COMISSIÓ DE LA POR"

En tot cas, ha valorat que "pareix que per fi comença la comissió de la por per a Compromís i PSPV" i ha advertit que no toleraran que es convertisca en "la dels vetos" perquè "cal arribar al fons de l'assumpte, no cal taponar cap via dins dels plans de treball i investigar profundament".

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha respost que "no hi haurà cap veto per part dels socialistes" i ha celebrat que "és la primera vegada que el grup que sosté al govern és capaç d'investigar-se a si mateix". Ha desitjat que el treball de la comissió vaja bé i "s'arribe a tota la veritat", al mateix temps que ha indicat que el seu pressentiment és que en "això que es diu finançament irregular entre cometes del PSPV i Bloc se'n van a arxivar tots els procediments judicials" mentre que el cas "és un dels grans escàndols de la vida política del PP".

Sobre la polèmica en l'elecció de les taules, ha indicat que com PP i Cs estan en manera campanya electoral i competint han sigut incapaces de posar-se d'acord i el PP ha bloquejat a Cs", cosa que el PSPV lamenta per la tasca d'impuls realitzada per la formació taronja. "El PP ha fet un bloqueig al seu company d'oposició en una guerra fraticida de les dretes", ha agregat.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que en les dos comissions els plans de treball es presentaran en un mes i ja es podran iniciar les compareixences. Ha apostat per un pla de treball "conjunt" encara que ha instat a treballar per a veure si això és possible o cadascun presenta el seu i s'arriba a un acord en la comissió.

Ha posat en valor, com Mata, que s'haja aprovat una comissió que afecta a part dels partits del Botànic, la qual cosa demostra que no tots "són iguals" i que "no totes les legislatures s'ha governat igual, s'està investigant venja d'on venja".

Per la seua banda, César Jiménez (Podem), ha mostrat la seua confiança en què els treballs donen els seus fruits i es puga arribar a unes conclusions per a saber què ha passat, i sobre la queixa de Ciudadanos ha indicat que cada partit té els seus interessos i la clau per a donar accés a Cs a la taula "la tenia el PP", que tenia "un interés especial" a estar en la comissió sobre el finançament de PSPV i Bloc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento