Comunitat Valenciana

Arranca la negociació del nou sistema de finançament autonòmic

  • La Generalitat demana que el model done cobertura financera als servicis bàsics en condicions d'igualtat.
  • "Després de quasi cinc anys amb un model caducat, el Govern ha fet el pas per a la negociació política", diuen.
Monedas, euros, billetes, dinero
Monedas, euros, billetes, dinero
EUROPA PRESS - Archivo
Monedas, euros, billetes, dinero

La Generalitat Valenciana ha plantejat determinar la insuficiència de recursos de les autonomies en la constitució del grup de decisió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l'òrgan encarregat de la negociació política per a la reforma del sistema de finançament autonòmic en el Ministeri d'Hisenda.

Els representants del Consell, José Antonio Pérez i Rafael Beneyto, han defés en la trobada la necessitat que el futur model done cobertura financera als servicis bàsics dels ciutadans en condicions d'igualtat, detalla la Conselleria d'Hisenda en un comunicat.

El grup de decisió ha realitzat una primera aproximació a les metodologies a aplicar per a determinar la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes. El Ministeri ha plantejat dos metodologies, una d'elles la que en el seu moment va proposar la Comunitat Valenciana.

En concret, aquest passaria per "evidenciar l'actual situació de desequilibri vertical entre els fons assignats a l'Estat i a les comunitats autònomes", i les competències a les quals han de donar cobertura els diferents nivells de l'Administració.

Per a la Conselleria, comportaria la reordenació dels recursos públics a Espanya, "de manera que els diners es repartisquen no pensant en les administracions, sinó en el pes que en les polítiques de despesa assumeix cadascuna de les administracions".

"Acabar amb la insuficiència global de recursos"

Des del departament que dirigeix Vicent Soler recorden que les comunitats presten tres dels quatre pilars de l'Estat de Benestar: sanitat, educació i servicis socials. Per tant, aposten per "per posar fi a aquest desequilibri vertical, la qual cosa comportaria acabar amb la insuficiència global de recursos de les autonomies". L'informe dels experts a nivell nacional, de juliol de 2017, ja "va acreditar aquesta insuficiència" i la va xifrar en 16.484 milions d'euros en l'exercici de 2015.

Durant la trobada, els representants valencians han defés així que el nou model ha de donar cobertura a les necessitats financeres de les autonomies per a prestar els servicis bàsics dels ciutadans "en condicions d'equitat i amb independència del territori en el qual residisquen".

Cinc anys després

La Conselleria d'Hisenda destaca que "és la primera vegada que el Govern central accepta tractar aquesta qüestió", doncs "l'anterior Executiu mai va voler ni asseure's a abordar el càlcul de la insuficiència financera de les autonomies". De fet, la convocatòria de la reunió incorporava el reconeixement del Ministeri de la falta de recursos de les autonomies, com a segon punt de l'ordre del dia.

"Després de quasi cinc anys amb un model caducat des de l'1 de gener de 2014, el Govern ha fet el pas per a la negociació política del model de finançament, una cosa al que es va negar l'anterior Executiu, que va incomplir el compromís que en 2017 hi hauria un nou finançament", reiteren des del departament autonòmic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento