La UV retira tres màsters criticats per "legitimar" pseudoteràpies
La UV retira tres màsters criticats per "legitimar" pseudoteràpies CEDIDA - Archivo

L'Universitat de València (UV) ha retirat tres màsters que havien despertat queixes per incloure entre els seus continguts teràpies alternatives a la medicina -com l'homeopatia, el reiki i la iridología, entre unes altres- i "legitimar" aquestes "pseudoteràpies" i, a més, estudiarà aquest mateix dijous el contingut d'altres quatre cursos.

Fonts de la institució acadèmica han confirmat a Europa Press que ja van ser retirats fa algun temps el Màster en Medicina Regenerativa i Antienvelliment; el Màster en Acupuntura i el Màster en Recuperació Funcional de l'Activitat Física i l'Esport.

Així mateix, demà se celebrarà una reunió de la comissió d'estudis de postgrau en la qual es tractarà aquest tema i la possibilitat d'eliminar altres quatre cursos (no tots ells són màsters, sinó que també hi ha diplomes). Així, s'estan avaluant el màster i tres diplomes en Development Behavioural Modelling i en Hipnosi Eriksoniana, especifica la Cadena Ser.

L'Associació per a Protegir al Malalt de Teràpies havia realitzat al juliol una petició a aquesta universitat valenciana perquè es retiraren aquests ensenyaments i no "legitimara les pseudociències". El col·lectiu es refereix a pràctiques com l'homeopatia, el biomagnetisme, la bioneuroemoció, la reflexologia, la teràpia ortomolecular, el reiki o a falses tècniques de diagnòstic com la iridologia o la cinesiologia.

"Pseudociència"

En aquesta línia, expressava "especial preocupació" per la Universitat de València, "que porta anys impartint un Màster en medicina naturista, acupuntura i homeopatia, el qual va per la seua novena edició, i un altre Màster en teràpies complementàries aplicades a la salut i equilibri personal, que acaba de ser creat".

"Amb aquests noms -adverteixen- s'amaguen pseudomedicines que diuen poder curar perquè l'aigua té memòria (homeopatia), que mitjançant la imposició de mans es poden curar dolències com el càncer (reiki), que mitjançant l'observació de l'iris es pot detectar l'estat físic, emocional i mental dels malalts (iridologia), que mitjançant l'estimulació de certs punts en peus, mans, nas i orelles un pot arribar a tindre efectes beneficiosos en certs òrgans del cos per la reconducció dels canals d'una energia mística anomenada chi (reflexologia), o que els txakres tenen propietats que únicament la física quàntica pot estudiar i que serveixen per a curar malalties (teràpia quàntica)".

Consulta aquí más noticias de València.