El Consell prepara un índex de preus per al lloguer
El Consell prepara un índex de preus per al lloguer GVA

El Govern valencià prepara un índex de referència de preus per a evitar la pujada excessiva dels lloguers, un instrument que, a més, identificarà, per barris, les zones que més estan patint els efectes del que alguns experts ja qualifiquen com la bambolla del lloguer. 

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, va anunciar aquest dimarts que aquesta eina, que forma part del paquet de mesures anunciat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, en el passat Debat de Política General, es presentarà el pròxim mes de desembre

Aquest índex tindrà en compte la ubicació, la grandària de l'habitatge, les qualitats dels materials, la certificació energètica i tot un seguit de paràmetres per a fixar una forqueta de preus de referència del lloguer i limitar la seua pujada. 

Per a “incentivar” que els propietaris particulars posen els seus habitatges en lloguer a preus assequibles, Salvador negocia amb la Conselleria d'Hisenda establir “beneficis fiscals” als qui s'ajusten a l'índex, per exemple en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). 

A més, tindran “preferència” a l'hora d'optar a ajudes per a rehabilitació i s'instarà als Ajuntaments a donar bonificacions fiscals en matèries com l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), va apuntar la consellera. 

Sancions als bancs

Una altra de les mesures serà la imposició de sancions per infracció “molt greu” a aquelles entitats bancàries que, en el termini de sis mesos, no li comuniquen el seu estoc d'habitatges buits, tal com estableix la Llei de Funció Social de l'Habitatge, publicada el 3 de febrer de 2017. 

Des de llavors han aflorat 7.315 habitatges buits procedents, en la seua majoria, de deu entitats financeres. No obstant açò, quan l'anterior Govern de Mariano Rajoy va recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional, els bancs van parar de comunicar les seues existències. 

Per açò, ara que ja hi ha sentència i únicament es deixen fóra els articles 12.4 i el 13 referents a l'expropiació, la Conselleria enviarà una carta als bancs per a recordar-los la seua obligació de complir la llei

En aquesta missiva se'ls avisarà que si no comuniquen els seus habitatges buits durant els pròxims sis mesos se'ls imposarà una sanció d'entre 600 i 3.000 euros. I posteriorment, en cas de no posar-les a disposició per a lloguer social, podran ser multats amb quantitats similars.

Salvador es va reunir aquest dimarts al costat del director general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafael Briet, amb agents socials del sector de l'habitatge per a abordar les mesures que durà a terme la Generalitat amb l'objectiu d'aconseguir un lloguer assequible.

“Dret a un habitatge digna” 

La consellera Salvador va subratllar que el Govern valencià “ha reconegut l'habitatge digne, adequat i assequible com un dret subjectiu” i va assegurar que, en aquests anys, s'ha treballat intensament per a “reformar els habitatges del parc públic, aplicar criteris socials per a accedir als habitatges protegits; resoldre, adjudicar i pagar les ajudes al lloguer i les ajudes a la rehabilitació”.

En xifres

3.000 euros és la sanció màxima a la qual s'enfronta un propietari de més de 10 habitatges buits que no els traga a lloguer social.

7.315 habitatges buits tenen entitats financeres a la Comunitat i han sigut notificats al Consell.

350 euros mensuals és el preu màxim de les VPO propietat de la Generalitat a València.

2 articles de la Llei de Funció Social de l'Habitatge, relatius a expropiacions, han sigut finalment retirats del text.

Consulta aquí más noticias de València.