La Generalitat imposarà sancions als bancs que no comuniquen les seues vivendes buides
La Generalitat imposarà sancions als bancs que no comuniquen les seues vivendes buides EUROPA PRESS

La Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori imposarà sancions per infracció "molt greu" a aquelles entitats bancàries que, en el termini de sis mesos, no li comuniquen el seu estoc de vivendes buides, tal com estableix la Llei de Funció Social de la Vivenda, publicada el 3 de febrer de 2017.

Des d'aleshores han aflorat 7.000 vivendes buides procedents, en la seua majoria, de deu entitats financeres. No obstant açò, quan l'anterior Govern de Mariano Rajoy va recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional, els bancs van parar de comunicar les seues existències. Per açò, ara que ja hi ha sentència i únicament es deixen fora els articles 12.4 i 13 referents a l'expropiació, la Conselleria enviarà una carta als bancs per a recordar-los la seua obligació de complir la llei.

En aquesta missiva se'ls avisarà que si no comuniquen les seues vivendes buides durant els pròxims sis mesos se'ls imposarà una sanció d'entre 600 i 3.000 euros. I posteriorment, en cas de no posar-les a disposició per a lloguer social, podran ser multats amb quantitats similars.

Així ho ha advertit aquest dimarts la consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, després de reunir-se al costat del director general de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafael Briet, amb agents socials del sector de la vivenda per a abordar les mesures que durà a terme la Generalitat amb l'objectiu d'aconseguir un lloguer assequible.

Fixar preus de referència

En aquest sentit, Salvador ha anunciat que el pròxim mes de desembre el seu departament presentarà l'índex de referència per a un lloguer assequible que, a més, identificarà, per barris, les zones "tenses" amb major pressió en els preus del lloguer.

Aquest índex tindrà en compte la ubicació, la grandària de la vivenda, les qualitats dels materials, la certificació energètica, i tot un seguit de paràmetres, per a fixar una sèrie de preus de referència del lloguer i limitar la seua pujada.

Per a "incentivar" que els propietaris particulars posen les seues vivendes en lloguer a preus assequibles, Salvador negocia amb la Conselleria d'Hisenda establir "beneficis fiscals" als qui s'ajusten a l'índex, per exemple en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). A més, tindran "preferència" a l'hora d'optar a ajudes per a rehabilitació i s'instarà als Ajuntaments a donar bonificacions fiscals en matèries com l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), ha apuntat la consellera.

Consulta aquí más noticias de València.