Comunitat Valenciana

El rei presideix a València l'obertura del curs de les universitats espanyoles

  • "Tenim molts motius per a estar orgullosos de l'educació superior encara que sempre hem de treballar", destaca.
Felip VI inaugura el curs de les universitats espanyoles
Felip VI inaugura el curs de les universitats espanyoles
CASA REAL
Felip VI inaugura el curs de les universitats espanyoles

El rei Felip VI ha inaugurat aquest dimarts a València el curs universitari 2018-2019 en un acte en el qual ha destacat el paper educatiu, social i econòmic de les universitats. "Tenim molts motius per a estar orgullosos de l'educació superior a Espanya, encara que sempre hem de treballar perquè millore, perquè no perda impuls i per a la seua permanent adequació als temps. El seu prestigi és també el prestigi d'Espanya", ha asseverat.

Així ho ha afirmat el monarca en el solemne acte, en el qual ha estat acompanyat pel ministre de Ciència i Universitats, Pedro Duque; el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de la CRUE, Roberto Fernández Díaz, i el rector de la UPV, Francisco Mora, a més de diferents rectors d'altres universitats.

Felip VI ha començat el seu discurs en valencià assegurant que li complau estar de nou en una comunitat "sempre dinàmica, emprenedora i solidària" i en la UPV, que compleix 50 anys, "un referent en educació superior".

El rei ha ressaltat la transcendència de la formació universitària "en l'evolució de qualsevol país, la seua projecció internacional i en la cohesió entre els seus ciutadans; i, en definitiva, en el seu futur".

Ha recordat que enguany es compleix el 40 aniversari de la Constitució i el sistema universitari ha sigut un element "clau" per a afermar el progrés econòmic i l'avanç cultural i social: "La universitat ha complit amb la seua missió, que és la de formar ciutadans, generar coneixements i investigar".

Hui dia, ha prosseguit, eixa connexió amb la societat i l'adequació als temps "és mes necessària que mai" perquè ningú pot entendre una universitat tancada entre els seus propis murs ni una societat que ignore la funció d'una universitat en el segle XXI".

"Espanya no pot permetre's que la seua educació superior es quede arrere. Molt al contrari, la universitat ha d'anar sempre per davant oferint camins i vies de progrés a la societat a la qual serveix", ha defès el rei, que ha agregat: "Un país amb una universitat sòlida té guanyada bona part del seu futur".

Universalitat i excel·lència

D'altra banda, també ha posat en valor la universalitat de la universitat espanyola, "especialment en un món creixentment interconnectat i globalitzat" i ha celebrat que "cada vegada hi ha menys barreres o fronteres que puguen frenar la difusió del coneixement", instant a treballar per a derrocar les que encara persisteixen.

També s'ha referit al seu impacte econòmic, sobretot quan entra en connexió amb l'activitat empresarial, i ha fet l'ullet a la UPV recordant que l'any 1995 va visitar l'Institut de Biologia Molecular: "Com bé sabeu ací en la UPV, si eixa connexió està bé dissenyada i travada, serà font segura de riquesa i d'ocupació, de resultats bàsics i necessaris per a aconseguir majors nivells de cohesió social".

Per tot açò, ha advocat per situar la universitat "en el lloc prioritari que li correspon en el plànol social i polític" perquè a més d'haver aconseguit "graus evidents d'excel·lència" és també "una de les més accessibles" i pot contribuir a reduir les desigualtats socials.

Importància de la investigció

En l'última part de la seua intervenció, ha posat el focus en la innovació i investigació universitària i ha destacat que el 60% de la producció científica a Espanya es realitza en les universitats o en col·laboració amb elles, la qual cosa mostra la necessitat d'"afavorir sempre una investigació vinculada a la docència", amb sinergies, per a aconseguir una societat "basada en el coneixement i la innovació".

També ha fet notar la importància de les investigacions en àrees com les Ciències Socials i Jurídiques i les Arts i Humanitats perquè "aquestes disciplines estan imbricades en els valors fonamentals que sustenten les societats democràtiques".

Així mateix, ha agraït l'activitat diària, "moltes vegades callada i no sempre reconeguda", de tots els professionals de la universitat, des dels docents i quadres directius fins al personal d'administració i servicis.

"Anime a tots a sumar forces i voluntats perquè el nostre sistema universitari seguisca contribuint al progrés d'Espanya amb solidesa, amb estabilitat i amb la capacitat de, sense perdre les nostres arrels, estar sempre a l'avantguarda".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento