Comunitat Valenciana

Cau un 26% l’embós de la dependència a la Comunitat Valenciana

  • La llista d'espera segueix baixant en l'últim any i se situa en 21.359 persones.
  • El sistema atén ja a 70.636 beneficiaris, segons la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.
Existen 250.000 personas reconocidas como dependientes que no reciben prestación.
Existen 250.000 personas reconocidas como dependientes que no reciben prestación.
ARCHIVO
Existen 250.000 personas reconocidas como dependientes que no reciben prestación.

La llista d'espera de la dependència segueix caient de forma sostinguda a la Comunitat Valenciana. L'embós crònic que patia el sistema autonòmic des de la seua posada en marxa fa més d'una dècada, tant per falta de recursos econòmics com a humans, s'ha anat desfent, sobretot des de fa tres anys, amb un descens acumulat superior al 53%.

En els últims 12 mesos, segons les dades oficials publicades per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, el volum de persones que esperen a la resolució del seu expedient o a rebre la prestació ha caigut des de les 29.228 que figuraven al començament de setembre de 2017 fins a les 21.359 d'aquest mes, la qual cosa suposa una reducció del 26,31%. A més, el nombre de beneficiaris atesos aconsegueix ja els 70.636.

La fórmula ideada per la Conselleria consisteix a agilitar el sistema a través de la seua orientació cap als serveis socials municipals, amb una estructura burocràtica menys complexa i major proximitat als ciutadans. De fet, des del passat 1 de gener de 2018, són els propis ajuntaments els qui envien l'expedient a la plataforma comuna, la qual cosa evita el tap en els serveis centrals autonòmics.

Gestió a través dels serveis municipals

En el catàleg de prestacions, la proximitat dels serveis municipals permet focalitzar millor el recurs que s'assigna a la persona en situació de dependència i la compatibilitat entre els mateixos.

En aquesta llista figuren la promoció de l'autonomia personal, els habitatges tutelats, el servei de teleassistència, l'ajuda a domicili, els centres de dia, l'atenció en residències, l'assistència personal o la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar.

Per províncies, València és la que més embós acumula, amb 12.105 persones, seguida d'Alacant, amb 7.165 i Castelló, amb 2.089 sol·licitants en llista d'espera. A més de l'augment de les valoracions i de les resolucions d'expedients, des del passat 1 de gener, la Conselleria ha rebut 17.104 sol·licituds de dependència, un 4,5% més que en el mateix període de 2017, i el triple que en el mateix període de 2016, segons les dades de la Generalitat.

Xifra ideal: 90.000 beneficiaris 

Els càlculs que manegen en el departament que dirigeix Mónica Oltra apunten al fet que la xifra ideal de beneficiaris del sistema de la dependència se situe entre les 80.000 i les 90.000 persones, segons va exposar el passat mes de maig la pròpia vicepresidenta del Consell.

Oltra va afirmar llavors que el compromís de la Conselleria era acabar amb les llistes d'espera “a la fi de 2018”, un termini per al qual només queden tres mesos amb 21.359 persones esperant la seua resolució o ajuda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento