Prop de 16.000 persones han acudit aquest estiu als Punts Violeta
Prop de 16.000 persones han acudit aquest estiu als Punts Violeta GVA

Un total de 15.866 persones han sigut informades i sensibilitzades en els Punts Violeta que va implementar la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en nou festivals de música que es van celebrar a la Comunitat Valenciana durant els mesos de juny, juliol i agost. 

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha fet un balanç "positiu" de la presència dels Punts Violeta en els esdeveniments musicals i ha destacat "la gran acceptació" i "l'impacte positiu a nivell social", que ha tingut la iniciativa de la Generalitat. 

Sobre aquest tema ha manifestat que "molts municipis valencians han sol·licitat poder comptar amb punts violeta en els pròxims esdeveniments que acullen". 

D'una banda, ha indicat Such, els Punts violeta han tingut una "forta repercussió social a través dels mitjans de comunicació", i d'altra banda, ha suposat, "l'acostament i sensibilització a més d'un milió de joves que van passar per aquests festivals". 

Així, ha explicat la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, les intervencions que s'han produït han sigut de "conscienciació" relacionades amb la demanda d'informació i assessorament pel que fa als temes vinculats amb la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere. 

En aquest sentit, ha celebrat que no s'haja produït cap situació de denúncia per violència masclista. 

Xarxa d'Aliades 

Els Punts Violeta també han desenvolupat accions i dinàmiques lúdiques de prevenció i s'ha impulsat la Xarxa d'Aliades, de persones que es van comprometre a vigilar i denunciar les actituds masclistes que trobaren durant els concerts i prestar ajuda a les joves assistents als mateixos. 

Es tracta d'una xarxa de col·laboradors als quals se'ls reparteix una polsera violeta i el missatge que cal acabar amb les actituds masclistes i que ha tingut un bon calat en els festivals, ha indicat Such. 

Així mateix, ha insistit a posar valorar la presència dels Punts Violeta en els festivals de música, "tant com un dispositiu de seguretat bàsic per a les dones", com a nivell de prevenció de la violència de gènere i l'atenció a les víctimes, "perquè dóna visibilitat a la xarxa de recursos d'atenció a les dones, a través dels Centres Dona 24 hores". 

"En definitiva -ha assegurat Such- la visualització en aquests esdeveniments, ens permet estar presents en la realitat del conflicte i prendre contacte amb les seues necessitats". A més, amb el Punt Violeta, ha apuntat, "eixim nosaltres a cercar a les joves en el lloc on sorgeix el problema i no esperem al fet que vinguen elles". 

Oci segur 

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones ha reiterat que els Punts Violeta tenen l'objectiu d'atendre a aquelles dones que puguen ser víctimes d'aquest tipus d'atacs i de formar i conscienciar a tot aquell que s'acoste contra la violència masclista. 

Assegura que per al Consell és una qüestió prioritària, perquè les dones, "no han de veure limitada la seua llibertat de moviment o el seu dret a gaudir de la festa allà on vulguen per por de ser assetjades o agredides". 

En aquesta línia ha posat de manifest l'esforç i la cooperació del Consell per garantir l'accés a l'oci "segur per a totes les persones" i unes festes "lliures de comportaments i agressions sexistes". 

L'objectiu dels espais violeta, ha puntualitzat María Such, és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se "assetjades, humiliades o observades". Es tracta d’"un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a atallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar a totes les persones", ha matisat. 

També ha afirmat que serveixen per a potenciar els valors de la "igualtat" en l'oci i la cultura musical, i per a continuar educant i sensibilitzant a la ciutadania per a "evitar que es jutge a la víctima i s'exonere a l'agressor".

Consulta aquí más noticias de València.