Comunitat Valenciana

Un documental desvetla la doble vida del cantant de La Habitación Roja

  • "La música per a mi sempre és una via per a purgar la frustració”, assegura Jorge Martí.
  • Es presentarà a Espanya en el marc de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani el 24 d'octubre a les 20 h.
  • Es crearà un esdeveniment al voltant de la projecció on l'equip i l’artista respondran preguntes del públic.
Una escena de 'In the middle of Norway'
Una escena de 'In the middle of Norway'
Bungard Film
Una escena de 'In the middle of Norway'

Jorge Martí és conegut a Espanya per ser la veu de la banda valenciana La Habitación Roja però el vocalista viu, a més de la seua faceta musical, una 'segona vida' a Noruega, país al que es va traslladar arran de la malaltia crònica que pateix la seua dona i on treballa en un centre per a pacients d'Alzheimer i demència.

Aquesta és la història impregnada d'èpica i contrastos que narra 'In the middle of Norway', un documental que s'estrenarà el pròxim mes d'octubre dins de la programació de la Mostra de València.

L'artífex del projecte és la productora sueca Bungard Film, integrada per Georg Bungard (Colònia, 1985) i Mia P. Salazar (Barcelona, 1983). Aquesta última, a més, debuta com a directora amb aquesta cinta.

La casualitat va fer que Mia P. Salazar, que en plena adolescència va ser al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) portada per la seua admiració pel grup La Habitación Roja, anys més tard es retrobara amb ells en l'enregistrament d'una sèrie de vídeos musicals i, a partir d'ací, establira una amistat amb Jorge Martí que la va portar a conèixer i interessar-se per la seua particular història.

Així naix 'In the middle of Norway', una pel·lícula de 38 minuts rodada de 2016 a 2018 a cavall entre Noruega i Espanya. "Quan m'ho van proposar, a priori semblava una història bonica, ho vaig consultar amb la meua dona i els vaig dir que sí. Ara em sembla que açò se m'ha anat una mica de les mans perquè no havia explicat a Espanya què feia a Noruega i a l'inrevés", diu entre riures Jorge Martí.

Dues vides oposades

En el documental apareixen entrevistes al cantant i a la seua dona Ingrid, afectada per una encefalomielitis miàlgica que limita la seua activitat física i fa que requerisca assistència la major part del dia. També compta amb la participació dels sogres de l'artista, que permeten la flexibilitat que requereix una carrera musical a Espanya i la cura d'un familiar.

Jorge explica en un to íntim com intenta entendre la dualitat d'aqueixes dues vides oposades i com arriba fins als remots fiords de Noruega com a país de residència. "El documental és subtil, té una malenconia positiva i crec que és una història amb la qual la gent es pot sentir identificada perquè reflecteix com la vida et va posant obstacles i se segueix endavant. Jo no he volgut deixar a ningú tirat pel camí: ni a la meua família, ni al meu grup ni als pacients", assevera Martí.

L'audiovisual descobreix també als espectadors el trànsit d'una persona que ve de tocar a Espanya davant milers de persones i torna a l'hivern noruec a treballar com a infermer de nit en un centre amb pacients afectats per Alzheimer en un "continu contrast entre el rock'n roll i el silenci de la malaltia".

"Reciclar brossa emocional"

Existeix, relata el cantant, una retroalimentació entre les seues dues 'vides' i creu que, després de veure el documental, el públic entendrà millor "per què un tio de València, mediterrani, té aqueix punt malenconiós en els seus temes". "La música per a mi sempre és una via per a purgar la frustració, com reciclar brossa emocional i convertir-la en alguna cosa bonic, una cançó, amb la qual espantes els teus mals", afig.

Martí confessa que l'ingrés hospitalari que va patir fa uns mesos a causa d'un tromboembolisme pulmonar li va fer plantejar-se el seu ritme de vida, que ha sigut sempre intens i amb bastant exigència física. En qualsevol cas afirma que seguirà, a més d'al costat de la seua família, amb la música. "Sóc una persona que sempre he viscut per a la música, la meua dona mai m'ha demanat que deixe la música, és una continuació de la meua vida i les vivències passen a formar part de les cançons", apunta.

Per la seua banda, la realitzadora, Mia P. Salazar, assenyala que "sempre hi ha una història oculta darrere de cada escenari" i amb aquest film vol "explicar la història de ser cuidador i músic".

"Com mantenir el seny quan vius dues vides oposades? I si aqueixes vides estan a més en llocs i climes tan diferents com Espanya i Escandinàvia? Crec que Jorge és un complex exemple de la vida del desarrelament de l'expatriat i la duresa d'estar al costat de la malaltia. Ser cuidador, professional o no, requereix d'una fortalesa enorme, que tendeix a ser invisible en molts contextos", en paraules de la directora, qui també ha viscut en la seua pròpia família l'experiència de cuidar a un ser estimat malalt.

Projecció

'In the middle of Norway' -que compta amb la música de la Habitación Roja, Eluvium, Circe (membres de Sigur Ros), Simon Caringer i Mia P. Salazar- es presentarà a Espanya en el marc de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani el 24 d'octubre a les 20 hores.

Segons informa la productora, es crearà un esdeveniment al voltant de la projecció on l'equip i el propi Jorge respondran preguntes del públic assistent. Així mateix, el cantant interpretarà alguns temes relacionats amb el film en directe. L'obra arribarà a més festivals internacionals l'any que ve, però ara com ara es farà la premier en la terra natal de Jorge Martí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento