Recuperen un canal romà per evitar talls d’aigua a les llars

El Rec Comtal aporta un 3% de la demanda a l’àrea de Barcelona. També es reutilitzen 12 pous i fan una canalització i contracten la flota de vaixells cisterna.
El Rec Comtal ha estat recuperat per subministrar aigua (Agbar).
El Rec Comtal ha estat recuperat per subministrar aigua (Agbar).
El Rec Comtal ha estat recuperat per subministrar aigua (Agbar).
Davant l’escassetat de pluges, i la conseqüent manca d’aigua als embassaments, la recuperació d’antics pous i fins i tot d’una canalització d’origen romà, es converteixen en dues de les mesures bàsiques i més sorprenents per garantir el subministrament d’aigua de boca a l’àrea de Barcelona en els propers mesos.Una de les fonts de subministrament que ja s’ha recuperat és el Rec Comtal, que proporcionarà un 3% de l’actual demanda d’aigua a l’àrea metropolitana. Es tracta d’una rasa que segueix el trajecte d’un canal romà i que, documentada al segle XI, agafava l’aigua del riu Besòs (a l’alçada de Montcada i Reixac) i la transportava fins a Barcelona. A més, l’Entitat del Medi Ambient (EMA) i Aigües de Barcelona han proposat la recuperació de 12 pous ubicats al Baix Llobregat i al Vallès Oriental i Occidental. Se’n crearà un de nou al Prat.

A aquestes mesures s’hi ha d’afegir l’arribada d’aigua en vaixells (s’estan tancant ja els contractes) provinent d’Almeria, Tarragona o Marsella, pendent de l’aprovació de la Generalitat. A hores d’ara ja s’està treballant en la canalització d’aquesta aigua des del Port de Barcelona fins al dipòsit de Cornellà o bé fins al riu Llobregat per tal que sigui captada per la depuradora del Prat. També es construirà una gran canonada procedent d’aquesta planta fins als polígons Pratenc i de la Zona Franca.

No afecta a l’aixeta

Amb aquestes mesures es pretén retardar les restriccions d’aigua potable a les cases, que encara no es contempla. Ara bé, més de 400 municipis tenen restringit l’ús d’aigua potable per regar i netejar carrers. Ahir, ja es va aplicar a Barcelona.

Totes aquestes actuacions, que es posaran en marxa en 4 mesos, equivalen al 35% de la demanda actual d’aigua a l’àrea metropolitana. El Govern ha aprovat la construcció de 25 noves depuradores.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento