En un comunicat, Soler ha explicat que aquest divendres ha rebut una notificació des de la secretaria d'Estat de Finançament Autonòmic i Local, informant de la convocatòria, per a dimecres que ve, a les 11.30 hores, en la seu del Ministeri d'Hisenda del grup de decisió anunciat per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat 19 de juliol. La convocatòria es realitza amb l'objecte d'iniciar els treballs i negociacions polítiques necessàries per a avançar en la reforma del sistema de finançament autonòmic.

En l'ordre del dia comunicat figura, com a primer punt, la fixació dels objectius del grup i pautes de treball, i com a segon, l'anàlisi de les metodologies per a analitzar la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes i, conseqüentment, l'equilibri en el repartiment vertical dels recursos.

"Després de cinc anys en els quals l'anterior Executiu va buscar les pessigolles i ens va marejar a totes les comunitats autònomes sense arribar a abordar la negociació política d'un nou sistema de finançament, en els quals fins i tot es va incomplir la paraula de l'aleshores president del Govern que en 2017 hi hauria un nou finançament, el nou Executiu ha engegat els mecanismes per a tractar aquesta qüestió essencial per als valencians", ha subratllat el conseller Vicent Soler.

El titular d'Hisenda ha valorat que la ministra "ha complit amb el seu compromís que al setembre s'obriria la negociació política per a intentar un acord sobre el nou model" i el fet que "la primera qüestió a debatre siga la determinació de les insuficiències del sistema i de les comunitats autònomes, així com l'equilibri vertical de recursos".

"ÉS L'AGENDA VALENCIANA DE LA NEGOCIACIÓ"

Al seu juí, es tracta d'un gest inequívoc de la bona predisposició del Govern en abordar aquest debat", ja que són "els punts clau de l'agenda valenciana" de la negociació: la insuficiència de les comunitats per a atendre les competències de l'estat de benestar assignades constitucionalment i el desequilibri en el repartiment dels recursos que existeix entre l'Estat i les autonomies i ajuntaments. "Cal distribuir els recursos en funció de les necessitats dels ciutadans, no de les administracions", ha proclamat el conseller.

Soler ha recordat que aquest dimecres va tindre lloc la reunió del Comité Tècnic Permanent d'Avaluació (CTPE) del sistema de finançament autonòmic en el qual van donar per conclosos els seus treballs, que es traslladaran a la comissió política per a obrir "per fi la nova fase de la negociació". El comité tècnic es va activar al novembre de l'any passat, però es va mantindre després diversos mesos per l'anterior Govern sense arribar a liquidar els seus treballs.

ELS ALTS COMISSIONATS, NEGOCIADORS

Així mateix, el conseller ha remès a la secretaria d'Estat d'Hisenda un escrit mitjançant el qual comunica que s'ha designat com a titular representant de la Comunitat Valenciana en el grup de decisió a José Antonio Pérez que, tal com estableix el Decret 149/2019 serà l'Alt Comissionat encarregat de la representació en l'òrgan creat pel ministeri per a la reforma del sistema i, complementàriament, a Rafael Beneyto, també Alt Comissionat per al Finançament Autonòmic.

Tots dos eren ja, com a titular i adjunt, els representants valencians en el Comité Tècnic Permanent d'Avaluació del Sistema de Finançament i formen part també del Comité d'Experts pactats per les Corts sobre el model. "Tenim uns representants que són referència a Espanya en aquest problema i estem davant una gran oportunitat per a poder resoldre un problema al que ningú ha sigut capaç de donar una solució", ha destacat Soler.

Consulta aquí más noticias de València.