Un macroprojecte preveu 1.300 nous habitatges entre La Fe, la V-30 i la V-31
Un macroprojecte preveu 1.300 nous habitatges entre La Fe, la V-30 i la V-31 Google

En ple debat en el si del Govern municipal tripartit sobre la idoneïtat del PAI del Grau, impulsat per l'àrea de Desenvolupament Urbà (en mans del PSPV) i al que Compromís i, en major mesura, València en Comú van veure pegues, una nova macrooperació urbanística ha cobrat un inesperat protagonisme en la zona sud de València. 

Es tracta de la resurrecció del PAI Font de Sant Luis, una zona compresa entre l'Hospital La Fe, la V-30 i la V-31. Un àrea en principi poc atractiva per les afeccions ferroviàries i la deficient connexió amb la resta del nucli urbà, però en la qual un fons alemany, Aquila Capital, ha desembarcat per tractar-se d'una de les poques grans zones de sòl per desenvolupar en la ciutat. L'encarregada de llançar el projecte ha sigut la signatura promotora AQ Acentor, propietat del fons germà

En l'operació es preveu la construcció de 1.300 habitatges i més de 75.000 metres quadrats de sòl terciari, amb una inversió total de 350 milions d'euros, la qual cosa suposarà “el major desenvolupament urbanístic residencial de l'última dècada realitzat a Espanya per un únic promotor”, expliquen des de la signatura. 

Fonts municipals consultades per 20minutos confirmen les reunions amb la Regidoria de Desenvolupament Urbà en les quals des de la promotora van transmetre la “compra” de la condició d'agent urbanitzador. El PAI porta projectat des de la redacció del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de València, però la zona mai s'havia desenvolupat, a priori, pel poc atractiu de la mateixa, malgrat els intents frustrats d'iniciatives com Neutopía, un centre comercial amb pista d'esquí que va arribar a anunciar-se en aqueixa ubicació fa una dècada i que finalment no va tirar endavant. 

En concret, el projecte compta amb 232.000 metres quadrats d'edificabilitat residencial, dels quals 130.000 seran utilitzats per AQ Acentor per a construir un total de nou promocions: quatre d'habitatge de promoció pública (VPP) i cinc de lliure, amb el que un total de 544 habitatges eixiran en règim de protecció pública. 

El complex comptarà amb una parcel·la de 79.000 metres quadrats de terreny terciari de “gran versatilitat”, que permetrà destinar-la a usos comercials o hostalers, i disposarà de fins a 308.000 metres dotacionals per a zones verdes i equipament educatiu, cultural i esportiu. Aquest projecte es completarà amb un gran parc urbà de 33.000 metres quadrats. 

Des de la promotora asseguren que la creació d'aquest barri en la zona sud de València “suposarà un gran impacte positiu en la ciutat, gràcies als serveis, instal·lacions i excel·lents comunicacions amb les quals comptarà”. També ressalten que compta “amb el suport de l'Ajuntament de València, que ha mostrat la seua col·laboració en el projecte”. 

Després de formalitzar-se la compra dels terrenys a Analyst i Proalival el passat mes de juliol, diversos estudis d'arquitectura valencians ultimen els projectes que permetran a la companyia oficialitzar la sol·licitud de llicència durant enguany. Les obres podran començar en els pròxims mesos per a complir la data de lliurament dels primers habitatges a la tardor de 2021, com ha previst la companyia. 

Amb la materialització d'aquest projecte, AQ Acentor inicia la seua activitat en la ciutat de València, dins de la seua estratègia de creixement més enllà de Madrid, Barcelona i Màlaga. “La creació d'aquest nou barri respon a la nostra filosofia de crear projectes sostenibles, cercant la seua integració en el creixement dels nuclis urbans”, afirma el director executiu, Sven Schoel.

El transport, assignatura pendent 

El transport i la mobilitat del nou barri són un dels principals reptes del projecte. Malgrat que des de la promotora parlen de les “excel·lents comunicacions” de les quals disposarà el complex, la veritat és que actualment la zona està per desenvolupar.

Les línies d'autobús discorren pel bulevard sud per davant de l'Hospital La Fe, igual que el carril bici i els vials. Aquestes mateixes fonts afirmen que està prevista l'obertura al públic d'un baixador de Renfe “amb el lliurament dels primers habitatges”.

Consulta aquí más noticias de València.