Comunitat Valenciana

Comunitat i Andalusia demanen als partits que no rebutgen "la travessa legal" per a evitar el veto al sostre de despesa

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Reunió consellers d'hisenda de la Comunitat i Andalusia
Reunió consellers d'hisenda de la Comunitat i Andalusia
GVA
Reunió consellers d'hisenda de la Comunitat i Andalusia

El conseller d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, i el seu homòleg en la Junta d'Andalusia, Antonio Ramírez de Arellano, han demanat als partits polítics en les Corts Generals que no frenen la tramitació de l'esmena introduïda pel Govern a una llei sobre violència masclista que pretén reformar la Llei d'Estabilitat Pressupostària per a anul·lar així la capacitat de veto del Senat a la senda de dèficit i el sostre de despesa.

"Esperem que els partits polítics comprenguen la importància d'aquesta qüestió i no prohibisquen a una administració usar aquest recurs per a millorar l'atenció als ciutadans. Han de ser molt mes responsables i permetre eixa flexibilitat del dèficit", ha assenyalat Ramírez.

Així s'han pronunciat tots dos responsables d'Hisenda en una reunió a València per a abordar qüestió relacionades amb el finançament. En aquest sentit, tots dos han insistit en la necessitat que comencen les negociacions polítiques per a abordar la reforma del sistema i les CCAA compten amb els recursos suficients per a poder dur a terme les seues competències.

Així mateix, han instat els partits polítics amb representació en el Congrés dels Diputats i el Senat, especialment al PP, al fet que no rebutgen la senda del dèficit per a les autonomies, que suposa passar del 0,1% del PIB al 0,3%, la qual cosa es traduirà en 350 milions addicionals per a Andalusia i 240 milions per a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, el conseller Vicent Soler ha subratllat que la flexibilitat del dèficit és una qüestió "fonamental" i ha considerat una "insensatesa" que "per raons de partidismes i de crear problemes al govern" es vullga rebutjar. Així, ha valorat la ferramenta que ha utilitzat el Govern per a eludir el veto en el Senat: "Qualsevol travessa mentre siga legal em pareix bé", ha destacat.

Ha assegurat que es tracta d'una qüestió que té a veure amb els recursos que necessiten les administracions autonòmiques per a dur a terme polítiques per als ciutadans i que en el cas de les autonomies pitjor finançades la falta de recursos obliga al fet que polítiques peremptòries com la Sanitat i l'Educació tinguen "preferència a l'hora de repartir els pocs diners que arriba sacrificant altres polítiques com les econòmiques", per la qual cosa la flexibilització del dèficit permetria majors recursos, ha defès.

Ramírez, per la seua banda, ha assenyalat que, encara que no li correspon valorar les fórmules que utilitza el Govern, la veu en "un context de normalitat parlamentària dins de la legalitat" i, en aquest sentit, ha convidat a revisar els mecanismes que va utilitzar el PP en passades legislatures per a "aprovar les normes que li pareixien convenients". "Açò no és la primera vegada que succeeix i cal valorar-ho en un context de normalitat parlamentària i dins de la legalitat", ha insistit.

A més, ha defès la necessitat d'eixa flexibilització del dèficit que, en el cas d'Andalusia suposa 350 milions d'euros més per a gastar en polítiques socials, la qual cosa, segons ha estimat, es tradueix en la contractació de més de 7.000 sanitaris i 1.000 docents més.

Per tant, ha assenyalat que en el cas que el Congrés i el senat s'oposaren a la seua aprovació "caldria explicar per què no podem usar eixos recursos". A més, ha apuntat que l'impacte de l'infrafinançament en la regió des de 2012 ha sigut de 6,5 punts en el PIB i uns 200.000 ocupacions menys.

FRONT COMÚ PEL FINANÇAMENT

Així mateix, tots dos han posat en relleu la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic. "Hem tancat files per a reiterar la nostra ambició que el nou sistema de finançament s'acorde i pacte al més prompte possible i que s'inicie la negociació política ja", ha subratllat Soler, per a assenyalar que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assenyalar que hi hauria "un salt qualitatiu" en passar de les negociació tècnica a la política a l'inici del curs polític.

Per la seua banda, Ramírez ha assenyalat que encara que els problemes de cada autonomia poden paréixer "divergents" al final el que es reclama des de tots els territoris és "un canvi de sistema de finançament que tinga més recursos" i ha recordat que la Comissió d'Experts va xifrar en 16.000 milions el dèficit del sistema. "Volem un model de finançament que no siga unilateral d'un sol partit, sinó que transcendisca a la conjuntura de govern i que tinguem estabilitat durant temps", ha reivindicat.

Soler també ha reclamat que, mentre les negociacions es produeixen, hagen "tot un seguit de accions" per a millorar el finançament, especialment en les regions amb menors recursos.

Tots dos han coincidit a destacar el "canvi d'actitud del Govern d'Espanya". "Ja no hi ha un mur ni estem jugant al frontó, sinó que hi ha un diàleg i una atenció", ha valorat Soler, per a qui "la sensibilitat del Govern és evident i ja no hi ha paraules, sinó fets".

Per a Ramírez, no es tractat únicament d'un canvi de lletra en el nom dels ministre de Cristóbal Montoro a Montero, sinó "que ha sigut un canvi verdaderament profund i d'ampli calat" sobre la percepció de les qüestions que plantegen les CCAA.

CONDONACIÓ DEL DEUTE

El conseller d'Hisenda ha insistit a resoldre la part de deute de la Generalitat generada per la corrupció i l'infrafinançament perquè, en cas contrari, serà "una motxilla plena de pedres".

Insistit per la posició d'Andalusia respecte a la condonació del deute, el conseller ha assenyalat que cada autonomia posa damunt de la taula els seus problemes per a debatre'ls entre tots perquè "el que succeeix en un lloc no pot ser alié al que puga succeir en un altre".

Així, ha assenyalat que "cal parlar de totes les qüestions" i "buscar solucions" perquè "és un fet els problemes de deute d'algunes comunitats autònomes". "Compartim la idea que cal mirar cap al passat perquè eixe passat no supose una càrrega perquè al futur existisquen suficients recursos", ha considerat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento