Comunitat Valenciana

Els dietistes de la Comunitat consideren la paella com un dels plats més complets de la dieta mediterrània

  • El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha destacat aquest dimecres, amb motiu del
Paella típica valenciana
Paella típica valenciana
GVATURISME
Paella típica valenciana

World Paella Day, els beneficis nutricionals d'aquest menjar ja que en reunir la presència de proteïnes, verdures i hidrats de carboni és un dels plats "més complets" de la dieta mediterrània, segons han afirmat fonts d'aquest col·legi en un comunicat.

Sobre aquest tema, la membre de la Junta Directiva del CODiNuCoVa Rocío Planells ha ressaltat que en integrar verdura, arròs i carn en un sol menjar la paella "es converteix en un plat molt complet nutricionalment i que podem considerar com a part d'una alimentació variada".

Quant al seu consum, assenyala que es pot prendre regularment ja que "no suposa un excés a nivell nutricional", però "s'ha d'anar amb compte amb la quantitat d'arròs". Així, ha explicat que s'ha de trobar un equilibri d'ingredients ja que si les fruites i la verdures han de ser consumides diverses vegades al dia l'arròs, en canvi, es pot prendre entre una i tres vegades per setmana per ser ric en hidrats de carboni.

El CODiNuCoVa ha aprofitat aquest dia mundial per a recordar els dèficits nutricionals que presenta la dieta dels habitants de la Comunitat Valenciana que impedeixen mantindre una dieta equilibrada. En aquest sentit, ha recordat que l'estudi que van presentar el passat mes de juliol advertia que l'arròs, al costat del pa, els cereals, la pasta i la carn són els aliments que més consumeix la població valenciana.

En eixe sentit, el secretari del CODiNuCoVa, Luis Cabañas, ha assenyalat que l'aportació nutricional d'aquests aliments és "necessari, però l'excés té conseqüències per al nostre organisme". En el cas dels carbohidrats refinats, com pa blanc o pasta, el seu elevat consum implica major risc de diabetis mellitus tipus 2 i hipertensió. Pel que fa a la carn roja i embotits, estan directament relacionats amb un major risc de càncer de còlon.

EXCÉS DE DOLÇOS I ULTRAPROCESSATS

A més de l'excés d'aquest tipus d'aliments, malgrat els coneguts beneficis de la dieta mediterrània amb tradicionals plats com el de la paella, tampoc hi ha una adequada introducció de les fruites, verdures, hortalisses i llegums en la dieta dels valencians, sobretot en els joves menors de 18 anys, la qual cosa suposa un major risc d'altres malalties. Les conseqüències d'aquesta manca de nutrients fonamentals s'agreugen a causa de l'excés de dolços i ultraprocessats i productes congelats i menjar ràpid.

Des del CODiNuCoVa han apuntat algunes pautes senzilles per a portar una correcta alimentació com, per exemple, reduir el consum de cereals refinats i buscar cereals integrals, així com disminuir la ingesta de carn i augmentar el de llegums.

Així, s'ha d'augmentar el consum de cigrons i llentilles i el consum de fruita ja que a Espanya s'està prenent una peça al dia del mínim de tres que es recomana, ha apuntat Planells.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento