Ciutadans no recolzarà finalment la reforma de la llei electoral valenciana
Ciutadans no recolzarà finalment la reforma de la llei electoral valenciana I. CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo

El grup parlamentari de Cs a Les Corts ha descartat recolzar una possible reforma de la Llei Electoral valenciana en admetre que és "impossible" que en aquesta legislatura s'aconseguisquen les seues dos exigències: la circumscripció única i el principi d'una persona, un vot, perquè, per a açò, cal modificar l'Estatut d'Autonomia.

Des del PP, s'han mostrat "satisfets" i han destacat el "bon criteri" de la formació taronja, mentre que PSPV, Compromís i Podem -formacions que recolzen l'Acord del Botànic- han criticat "aquesta contradicció" en recordar que Cs portava aquesta iniciativa en el seu programa electoral. A més, han lamentat no haver rebut una comunicació formal sobre aquesta decisió.

En atenció als mitjans de comunicació abans de la Junta de Síndics, el portaveu adjunt de Cs en la cambra autonòmica valenciana, Juan Córdoba, ha reclamat "una llei electoral de màxims" i sense renunciar a "la circumscripció única i al principi d'una persona, un vot", una cosa que ha admés que és "impossible dur a terme sense modificar l'Estatut d'Autonomia".

Per açò, ha descartat una possible modificació d'aquesta norma l'aprovació de la qual requereix d'una majoria qualificada, 66 vots, per la qual cosa no serien suficients els vots a favor únicament de PSPV, Compromís i Podem.

Sobre aquest tema, la presidenta del PPCV i síndica d'aquesta formació a Les Corts, Isabel Bonig, ha mostrat la seua "satisfacció" en considerar que a la Comunitat Valenciana "hi ha altres prioritats com per a estar discutint una reforma de la Llei Electoral perquè l'esquerra nacionalista i radical i el PSOE, que no està en terra de ningú, es perpetue en el poder".

El PP veu "amb bon criteri" la decisió

Al seu juí, als ciutadans "els importa més quan anem a tindre un canvi de sistema de finançament, què va a passar amb les llistes d'espera, les inversions, l'educació, la dependència o la situació d'ocupació perquè ja veiem símptomes de desacceleració de l'economia".

Per açò, veu "amb bon criteri" que Cs no recolze la reforma d'aquesta norma que ha recordat que el PP sempre es va oposar. "Nosaltres vam estar disposats a fer un pas més i que una part dels diputats es triaren directament pels ciutadans com en el sistema britànic que a nosaltres ens agrada, però eixa part no la volien perquè no era tan beneficiosa", ha assenyalat Bonig.

PSPV: CS viu instal·lat en la contradicció

No obstant açò, el síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha acusat la formació de ser "un partit que viu instal·lat en la seua contradicció" ja que ha recordat que durant la campanya electoral, Cs va estar parlant d'aquesta qüestió. "Ara busquen una excusa per a deixar fora tres forces polítiques perquè ells creuen que van a superar la barrera del 3%, però si segueixen per eixa deriva igual no", ha manifestat.

Mata, a més, ha recriminat al partit que lidera Albert Rivera no haver-los comunicat formalment aquesta decisió, encara que ha reconegut que tenien "sospites" per les últimes propostes que estaven plantejant.

Fabiola Meco, de Podem, ha subratllat que aquesta reforma és "necessària" i ha lamentat que "haja partits que van començar amb eixa voluntat però han retrocedit". "Nosaltres anem a seguir insistint en una reforma que és absolutament necessària, que ha de millorar molts aspectes i que troba benefici la ciutadania", ha subratllat.

A més, ha assenyalat que van a "mantindre la paraula donada des del principi" i , per a açò, buscaran aconseguir "el màxim nombre d'acords". "Anem a seguir treballant per la transparència i la regeneració democràtica", ha insistit.

Per la seua banda, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha puntualitzat que la reforma de la llei electoral era "objectiu prioritari" de Cs i ho portava en el seu programa electoral pel que considera que haurà d'explicar a la ciutadania el canvi de postura i per què "estan en contra d'avançar cap a una llei que siga mes representativa, que garantisca eixa igualtat entre homes i dones i que seria la més avançada de l'Estat".

"Cs haurà d'explicar per què Rivera està demanant una reforma de la Constitució més en profunditat i més enllà del que ha plantejat el president del Govern, Pedro Sánchez, amb els aforaments i ací voten en contra", ha apuntat per a subratllar que Compromís seguirà amb el debat sobre la reforma.

Consulta aquí más noticias de València.