Comunitat Valenciana

Patrimoni aprovarà un pla urgent per a reconstruir el mur de les Sitges de Burjassot caigut per les pluges

  • La direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat aprovarà un procediment sobre el conjunt de les Sitges de Burjassot (València) per a reconstruir el mur del pati que s'ha desplomat aquesta matinada per les fortes pluges, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.
Afonament del Pati de les Sitges
Afonament del Pati de les Sitges
AYTO
Afonament del Pati de les Sitges

La quantitat d'aigua que ha caigut a Burjassot, prop de 70 litres per metre quadrat, ha tingut "conseqüències lamentables" en el monument. En concret, s'ha afonat una part del seu mur perimetral, el que recau a Concepción Arenal.

Després de comprovar l'envergadura de l'afonament i que no ha afectat cap sitja, l'alcalde, Rafa García, ha explicat les accions que se'n van a dur a terme de manera immediata. En la compareixença han participat la portaveu municipal de Compromís, Lluna Àrias, tècnics de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, treballadors municipals i el director de l'Institut de Cultura i Joventut, Antonio Collado.

Per part de Patrimoni, la tècnic present en la roda de premsa ha anunciat l'aprovació d'una resolució de caràcter immediat amb l'objectiu de frenar el deteriorament de la part del mur que s'ha afonat.

Amb aquesta mesura d'urgència, els treballadors podran començar a desenrunar la zona afectada per la solsida, "de manera precisa i cuidant de tots i cadascun dels elements que actualment s'han desprès", ha subratllat.

Patrimoni i Ajuntament estudiaran el grau d'afecció del mur de contenció -el que s'ha afonat, de prop de 20 metres-. A partir d'ací, els tècnics iniciaran per procediment d'urgència la retirada de les runes i la consolidació del mur. Els treballs podrien arrancar aquest dimecres, 19 de setembre.

En una primera acció, els tècnics procediran a dur a terme mesures per a evitar, amb mitjans físics, que l'aigua seguisca entrant en el mur, ja que la previsió meteorològica anuncia pluges a Burjassot. Aquesta serà la primera i més urgent de les actuacions que es realitzen, al costat de la retirada de les runes i la seua classificació.

LES SITGES NO S'HAN VIST AFECTADES

El primer edil ha explicat que les obres que estaven en marxa en el pati han fet possible que es consolidara la zona afonada i que el túnel de camí a la sitja no s'haja vist afectat. Per tant, "el més important és que el monument en la seua part interior i les pròpies sitges no s'han vist afectades", ha subratllat.

L'alcalde ha assenyalat que l'Ajuntament és coneixedor del deteriorament del monument i ha dut a terme "infinitat d'accions per a mantindre-ho en les millors condicions". Ha assegurat que no han "desistit" en l'obstinació que altres administracions, com l'Ajuntament de València -propietari del monument-, la Diputació, la Generalitat "i fins i tot el Ministeri de Foment", ajuden a mantindre i rehabilitar Les Sitges, "el valor sentimental de les quals per al nostre poble és infinit".

VISITA DE RIBÓ

També ha visitat el monument aquest dimarts l'alcalde de València, Joan Ribó, per a traslladar la "total predisposició" de l'Ajuntament per a "fer el necessari i agilitzar la reparació del mur del Pati de les Sitges".

El Pati de les Sitges d'aquesta localitat de la comarca valenciana de L'Horta Nord data del XVI, moment en el qual va començar la seua construcció després que la ciutat de València decidira edificar, en terrenys pròxims un magatzem de blat donats els problemes d'escassetat que estava vivint en aquell moment.

El conjunt, Monument Històric Artístic Nacional des de 1982, és propietat de l'Ajuntament de València encara que es troba en el centre de Burjassot, que té cedit el seu ús. La construcció es coneix també com a Pati de Sant Roc per estar al costat de l'ermita d'aquest sant i de la Verge del Cap, patrons de la població, i és el seu símbol més característic i conegut.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento