Comunitat Valenciana

La rectora de la Universitat de València reclama un pla de finançament

  • Mavi Mestre ha posat en valor el paper de les universitats i la seua rigorositat davant de "casos molt aïllats".
  • Puig ha recordat que la Generalitat Valenciana inverteix 800 milions d'euros cada any en les universitats.
Acte d'inici de curs en la UV
Acte d'inici de curs en la UV
TWITTER UV
Acte d'inici de curs en la UV

La rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, ha presidit aquest dilluns el primer acte oficial d'obertura de curs en el càrrec i ha aprofitat la presència institucional per a reclamar a la Generalitat un nou pla de finançament, al mateix temps que ha posat en valor el paper de les universitats i la seua rigorositat en la investigació davant de "casos molt aïllats", en referència a la polèmica pels màsters de polítics en la Universidad Rey Juan Carlos.

Així ho ha assenyalat en declaracions als mitjans moments abans de l'inici de l'acte en el Paranimf, acompanyada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó, en les quals ha destacat que l'inici del curs està marcat per la incorporació de nous alumnes a la UV, "la que incorpora més estudiants, més de 9.000 en les diferents titulacions".

A més de destacar el paper d'aquesta institució "oberta a la societat i preocupada per la societat", que aposta per la investigació i transferència de coneixement, Mestre ha reconegut l'"esforç" de la Generalitat en la reducció de taxes i en la política de beques, una cosa "necessària per a ser una universitat realment pública".

No obstant açò, ha destacat la necessitat d'establir un nou pla de finançament, "un repte pendent", i firmar "un conveni col·lectiu que millore les condicions laborals i salarials del personal contractat, el professorat associat". Aquests, ha dit, són temes en els quals s'està treballant ja i que no es poden ja dilatar en el temps.

"És urgent i inajornable, només amb eixe millor finançament podem també atendre les necessitats no solament de docents, sinó també investigadors, transferència i innovació", ha indicat.

Sobre aquest tema, Puig ha posat en valor a la UV com "la mare de totes les universitats valencianes" i ha reconegut els seus "molts segles dedicats a l'aprenentatge, a fer possible que milers de persones tinguen accés a la raó crítica, al que fa que una societat avance".

Ha recordat que la Generalitat inverteix 800 milions d'euros anuals en les universitats, recursos que "estan ben destinats", i ha assegurat que la "gran prioritat" del Govern valencià és l'educació "i així ho serà en el futur".

"Estem treballant ara en un nou pla de finançament, m'agradaria que abans de finalització d'any poguera haver-hi un acord entre les universitats i la Generalitat, i espere que també puguem arribar a un acord en els pròxims mesos perquè hi haja un conveni laboral que vaja fent convergir les diferents situacions que hi ha en el si de les universitats i que produeixen molta desigualtat", ha explicat.

A més, ha reivindicat el "fonamental" valor d'aquestes institucions "en favor dels valors de la Il·lustració" perquè ara, "més que mai", cal "reivindicar la raó, la ciència i l'humanisme davant de tot el que representen Salvini, Orban i el conservadorisme populista a Europa". "Jo confie en la universitat i en el paper de far que té", ha agregat.

Procediments "molt rigorosos de control"

Preguntada si tem que les polèmiques en les últimes setmanes entorn dels màsters o tesis de polítics danyen la reputació de les universitats, Mavi Mestre ha assegurat que li "dol" com a rectora i com a professora de la UV que s'intente "generalitzar" a altres universitats qüestiones "tan puntuals" i ha instat a pensar "la quantitat de treballs de finalització de grau o de màster que es lligen al llarg d'un curs".

En el cas de la UV, ha indicat, hi ha "uns procediments molt rigorosos de control de la investigació i dels treballs que es publiquen". "Hi ha una sèrie de controls, hem de pensar que el nivell de la universitat és un nivell científic, amb rigor, amb uns resultats que realment tenen justificació científica, bibliogràfica i que serveixen per a incrementar el coneixement i la transferència a la societat".

"Ho va dir el president de la CRUE, que eren actes molt aïllats i les universitats tenim un funcionament rigorós, sinó estem menyspreant el que es fa en les universitats, que són el nivell superior d'estudi i de coneixement", ha resolt.

El president Puig també ha indicat que en el moment actual "s'està plantejant per diferents qüestions la legitimitat de les universitats, s'ha posat en qüestió per part d'algunes persones" i les universitats públiques valencianes són "un exemple de gestió i del que significa saber portar l'educació a tota la societat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento