Comunitat Valenciana

La jutgessa del cas IVAM arxiva la peça per blanqueig en la qual va indagar si Ciscar i Blasco tenien comptes a EUA

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Consuelo Ciscar
Consuelo Ciscar
EUROPA PRESS - Archivo
Consuelo Ciscar

El jutjat d'instrucció número 21 de València, que investiga presumptes irregularitats en l'IVAM en l'etapa de Consuelo Ciscar, ha arxivat una peça secreta oberta per un presumpte blanqueig en la qual es van investigar comptes bancaris als Estats Units de l'exdirectora del museu i del seu marit i exconseller 'popular' de Solidaritat, Rafael Blasco, actualment a la presó després de ser condemnat a sis anys i mig de presó per malversar ajudes al Tercer Món.

Aquesta peça també es dirigia contra el fill artista de tots dos, Rafael Blasco Ciscar 'Rablaci', i les dos filles de Consuelo Ciscar, segons consta en una interlocutòria facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En el marc d'aquesta peça separada, oberta al setembre de 2017 per a investigar possibles delictes de blanqueig de capitals, la jutgessa va remetre una comissió rogatoria a una entitat bancària situada a Miami (Florida) amb la finalitat de que facilitara tota la informació existent sobre comptes i productes bancaris pertanyents o participades per la família i en el període comprès des de novembre de l'any 2010 fins a abril del 2014.

La comissió rogatòria també tenia com objecte revocar els ordes de transferències pendents de tramitació o retrocedir les que estigueren en execució.

Igualment, la magistrada també va requerir informació als registres de propietat o notarials de l'estat de Florida sobre les adquisicions de béns immobles i sobre qualsevol forma de participació de societats mercantils dels fins ara investigats en aquesta peça separada.

Després de rebre resposta a la seua comissió rogatoria, la jutgessa va concloure que no apareix degudament justificada la perpetració del delicte de blanqueig de capitals, per la qual cosa en una interlocutòria del passat 31 de juliol va procedir a decretar l'arxiu d'aquesta peça.

SOBRESEÏMENT PROVISIONAL A DOS INVESTIGATS

La titular del Jutjat d'Instrucció 21 ha emès així mateix una altra interlocutòria aquest divendres pel qual acorda el sobreseïment provisional de la causa principal contra dos investigats: Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior de l'IVAM, i la que fóra cap de Departament de Desenvolupament en el museu, María Ángeles Valiente.

La magistrada assenyala en el seu escrit que després de les proves i diligències d'investigació dutes a terme "no apareixen indicis suficients" per a acusar García Vallés i Valiente, per la qual cosa decideix atendre les seues peticions d'arxiu, a les quals ni el fiscal ni l'acusació exercida pel lletrat de la Generalitat es van oposar.

No obstant açò, la magistrada precisa que acorda el sobreseïment "al no existir motius suficients per a acusar-los com a autors, còmplices o encobridors en els delictes que s'investiguen", però ho fa de manera provisional, "sense perjuí d'acordar la reobertura del procediment pel que fa als mateixos per al supòsit que apareguen noves dades en la causa que així ho aconsellen".

En aquesta causa, la jutgessa investiga presumptes irregularitats en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) en l'època en la qual estava dirigit per Consuelo Ciscar.

En aquesta causa figuren com a investigats la pròpia Ciscar, el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; els que foren sotsdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges, i l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez.

Així mateix, aquest jutjat manté com a imputats en aquesta causa una extreballadora de l'SGAE a la Xina i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento