Ribó demana col·laboració a la Policia Nacional contra la droga en el Cabanyal
Ribó demana col·laboració a la Policia Nacional contra la droga en el Cabanyal Europa Press - Archivo

El creixent malestar veïnal en el barri del Cabanyal per les problemàtiques de convivència enquistades, principalment en l'anomenada zona zero (els habitatges de la qual anaven a ser demolides amb l'ampliació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, finalment anul·lada), ha obligat a l'Ajuntament de València a moure fitxa. 

I no ho farà en solitari, sinó amb la Delegació del Govern, que té competències en el que a Policia Nacional es refereix per a lluitar contra el tràfic de drogues, un dels fenòmens que major nivell d'inseguretat genera. No obstant açò, no és l'únic. Sorolls fins a altes hores de la matinada, fogueres o fins i tot amenaces a veïns que enlletgeixen aquestes situacions són altres fets denunciats. 

L'alcalde de València, Joan Ribó, va avançar aquest dimecres que el Consistori demanarà una reunió amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, per a parlar del treball conjunt que han de dur a terme Policia Local i Policia Nacional en el barri del Cabanyal-Canyamelar contra la droga i coordinar aquesta labor. Una petició a la qual va respondre el propi delegat del Govern hores després en sentit afirmatiu en mostrar “la plena disposició” del seu departament “per a solucionar els problemes que afecten als veïns” de la ciutat. 

Ribó va destacar “la necessitat de perseguir i treballar en contra de tots els comportaments delictius que hi ha” en aquesta zona de la capital valenciana i, “en primer lloc”, enfront de la venda i compra de droga. Així mateix, va insistir en la conveniència de seguir treballant, “entre tots”, per a fomentar “normes de convivència” en el Cabanyal-Canyamelar i va valorar el “gran treball” que es duu a terme per a aconseguir la regeneració d'aquest entorn. 

Trobada per a parlar del barri

El primer edil es va pronunciar d'aquesta manera després de la trobada que va mantenir amb regidors de l'equip de Govern que conformen Compromís, PSPV i València en Comú les delegacions del qual estan relacionades i “intervenint en tota la problemàtica del Cabanyal”. Ribó va dir que havia sigut “una reunió normal” programada des de la passada setmana, com les quals l'executiu que presideix realitza “normalment” per a abordar diferents assumptes, per la qual cosa va negar que haja sigut una convocatòria “urgent”. 

L'alcalde va assegurar que durant la trobada amb edils es van repassar “els diferents elements” que afecten al barri. En aquest sentit, va dir que es va parlar de les actuacions que depenen de Pla Cabanyal-Canyamelar, dels assumptes relacionats amb la convivència, de comportaments delictius i de la venda i compra de droga i de la reordenació urbana.

Igualment, va detallar que en la reunió es va abordar “també la situació social” i la “comissió de convivència” celebrada el passat dimarts perquè “és important continuar amb ella”. “El Cabanyal té moltes cultures i formes d'entendre i hem de treballar per unes normes de convivència entre tots”, va afegir. 

Pla de Reordenació Urbanística

D'altra banda, es va referir a les actuacions urbanístiques i va apuntar que “prompte” serà exposat “el pla de reordenació urbanística”, que “s'està acabant i molt avançat”. Ribó va manifestar que es preveu que “l'aprovació provisional siga abans de les eleccions” locals.

Quant a la venda i compra de droga, el responsable municipal va afirmar que aquesta és una qüestió que no ha d'escometre solament l'Ajuntament sinó abordar-se “coordinadament amb les forces de seguretat nacionals”. 

Per la seua banda, la primera tinent d'alcalde i portaveu del PSPV, Sandra Gómez, va subratllar després de la reunió amb Ribó i altres edils del Govern local “el canvi en la direcció de la Delegació de Govern” i va considerar que “obri una oportunitat” per a “atallar els principals problemes que viu la zona zero del Cabanyal”.

“Ens agradaria córrer més”

Ribó va afirmar que el Cabanyal “serà el barri que tindrà una de les inversions, que estan pressupostades, més elevades de tots els barris de València”. Va apuntar que es tracta “d’al voltant de 100 milions d'euros” entre diferents plans de regeneració urbana i altres projectes. “Crec que s'estan fent moltes coses (...) a nivell urbanístic, d'inversions i social”, va afegir. “Ens agradaria córrer més, però a voltes entren en joc dues o tres administracions” i es dóna “una certa lentitud”.

Consulta aquí más noticias de València.