Comunitat Valenciana

L'alcalde de Torres Torres (València) accepta huit anys de presó per pertànyer a una xarxa de tràfic de drogues i armes

  • L'actual alcalde de Torres Torres (València), Rafael Moisés Gil, ha acceptat complir quasi huit anys de presó, huit d'inhabilitació per a càrrec públic i 131.000 euros de multa per pertànyer a una organització criminal dedicada a la intermediació, producció, adquisició, venda i transport a la resta d'Europa de grans quantitats de marihuana i armes de foc.
Ciutat de la Justícia de València.
Ciutat de la Justícia de València.
EUROPA PRESS - Archivo
Ciutat de la Justícia de València.

El primer edil, que es va presentar a l'alcaldia com a independent en les llistes del PSPV i va ser expulsat del grup municipal en el moment de la seua detenció, ha arribat a una conformitat amb l'acusació per la qual accepta una condemna de set anys i 11 mesos de presó, huit anys d'inhabilitació per a càrrec públic i 131.000 euros de multa per pertinença a organització criminal, contra la salut pública, encobriment, contra els drets dels treballadors, malversació de cabals públics i blanqueig de capitals, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores del procés.

L'alcalde, segons ha avançat Levante-EMV, es nega a dimitir perquè assegura que està fent les coses bé en el consistori i vol sol·licitar la suspensió de la condemna.

El fiscal del cas sol·licitava pel conjunt dels delictes un total de 30 anys de presó, més de 600.000 euros de multa i 20 anys d'inhabilitació per a exercir càrrec públic. Dels 42 acusats en el juí celebrat aquesta setmana per aquests fets, 39 han arribat a conformitats en les seues condemnes.

Segons el relat del fiscal, els acusats van formar una organització criminal perfectament estructurada dedicada a la intermediació, producció, adquisició, venda i transport per carretera a la resta d'Europa de grans quantitats de marihuana i armes de foc i els membres del qual residien en diverses províncies de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. Principalment, a Lleida, Barcelona, València, Alacant, Múrcia, Almeria i Màlaga.

Segons el ministeri públic, es tractava d'una xarxa de caràcter estable, indefinit i jerarquitzat, en la qual existia un repartiment de funcions i una disciplina i control intern. És en el transport de la droga on Rafael Moisés Gil participava, atés que la droga, al costat d'armes de foc, eren distribuïdes a ciutats europees camuflades entre els palets de fruita que proporcionava l'alcalde de Torres Torres.

A través d'una societat del primer edil del municipi valencià, destinada a l'exportació i importació de productes hortofrutícoles i agropecuaris, l'organització exportava les drogues i les armes camuflades entre palets de fruites i llandes de tomaca. Diversos dels dirigents de l'organització apareixen donats d'alta com a treballadors d'aquesta empresa, a més de que un dels líders de la xarxa és soci de la mateixa.

Gil, amb ànim d'enganyar a la Seguretat Social i enriquir patrimonialment un altre dels acusats, va formalitzar diversos contractes amb la seua empresa i aquest últim, a pesar de no prestar cap tipus de treball en la mateixa, en trobar-se en parador ignorat per a les autoritats espanyoles en existir contra aquest una requisitòria de Lituània per a la seua extradició per diversos delictes de tràfic de drogues, segons arreplega l'escrit del fiscal.

També va tractar de defraudar a Hisenda negociant amb un treballador d'una empresa de Malgrat de Mar (Barcelona), dedicada a la compravenda i exportació de fruites, la simulació d'una venda per a poder així blanquejar 500.000 euros.

Així mateix, amb la intenció d'evitar la localització d'aquest individu, Gil va tractar de solucionar la seua situació amb un advocat de Madrid i va contractar un criminòleg utilitzant el seu càrrec com a alcalde per a elaborar un informe favorable sobre la vida i entorn de l'escapolit.

Igualment, amb ànim d'obtindre un lucre il·lícit a costa de l'alié i prevalent-se del seu càrrec com a alcalde, va adquirir una sèrie de peces esportives per al seu ús personal, que va abonar unflant les factures que l'Ajuntament de Torres-Torres va pagar per l'adquisició de pilotes i trofeus.

EXPULSAT DEL PSPV

Rafael Moisés Gil es va presentar a l'alcaldia de Torres Torres com a independent en les llistes del PSPV-PSOE i quan es va produir la seua detenció per aquest cas, els socialistes van procedir a expulsar-li del seu grup municipal, per la qual cosa va passar al de no adscrits.

Fonts del partit han explicat a Europa Press que l'alcalde del municipi valencià no era militant del PSPV, per la qual cosa la formació no va haver de fer expedient intern d'expulsió i únicament van haver de fer que abandonara el grup municipal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento