'Per davant i per darrere', una comèdia de culte a la valenciana en el Talia
'Per davant i per darrere', una comèdia de culte a la valenciana en el Talia WEB DEL TEATRE TALIA

Una de les grans comèdies de culte de la dramatúrgia occidental arriba el 14 de setembre al Teatre Talia amb intenció de quedar-se una "temporada llarga" i disposada al fet que el públic no pare de riure. Es tracta de 'Por delante y por detrás. Per davant i per darrere', una adaptació del clàssic anglás de Michael Frayn, ara en una versió "més propera" a la idiosincràsia valenciana i bilingüe com la manera de relacionar-se en aquesta terra.

Es tracta de la producció "més ambiciosa" d’Olympia Metropolitana S.A., amb un elenc de nou actors i actrius valencians -Vanesa Cano, Sergio Escribano, Ferran Gadea, Paula García Sabio, Nelo Gómez, Carme Juan, Paula Llorens, Miquel Mars i Sergio Villanueva--, adaptada per Paco Mir, versionada per Juli Disla i dirigida per Alexander Herold.

És un muntatge "arriscat", ha apuntat el responsable de la productora, Enrique Fayos, qui ha explicat que malgrat comptar amb la col·laboració de la Generalitat i de l’Institut Valencià de Cultura, és l'espectacle que més inversió ha requerit per part d’Olympia Metropolitana, però confia a omplir el Talia durant diversos mesos i eixir de gira a partir del pròxim any.

Generar "indústria" cultural a València

Al capdavant de la direcció se situa el britànic Alexander Herold, un veterà a portar la posada en escena d'aquest clàssic de la comèdia. Amb aquesta van deu. Herold ha destacat el valor de l'obra dins del "catàleg de les grans comèdies de teatre occidental" i ha admirat el "coratge" d'Enrique Fayos per a generar "indústria" cultural a València i retornar-li la "vida" que tenia fa anys, quan era considerada "la tercera plaça d'Espanya" des del punt de vista teatral.

Així mateix ha enaltit "la professionalitat, el lliurament i el talent" dels intèrprets valencians i de la versió d'aquest clàssic que han aconseguit "fer una obra mestra més propera".

Per al director britànic aquesta funció és "una màquina de fer riures absolutament garantits" i al seu torn, "un gran poema d'amor" cap a la gent que practica la professió teatral. Tant és així que l'obra de Michael Frayn ha sigut traduïda a 28 idiomes i representada en 50 països des de la seua estrena a Londres fa ja més de tres dècades, a més de vista per més de 12 milions d'espectadors a tot el món.

'Por delante y por detrás. Per davant i per darrere' explica la història de dues comèdies en una. La primera, un grup d'actors que interpreta un vodevil bastant ordinari en forma de farsa. La segona, les dificultats que pateix la companyia per a muntar i l'obra. Però, per si açò no fóra suficient, en el segon acte gira el decorat per a deixar veure la farsa delirant que té lloc entre bambolines: actors i actrius barallant-se en silenci mentre entren i ixen de l'escenari per a seguir la funció com si dins no s'estigueren matant.

Per al productor executiu, Toni Benavent, aquesta és una "aposta pel teatre comercial però de qualitat que genera indústria cultural" pel que ha instat a les institucions a "entendre que han de col·laborar" en iniciatives d'aquest tipus per a generar teixit industrial. Malgrat ser un teatre privat es "necessita suport", ha puntualitzat. A més ha ressaltat que com a aquest "el Talia s'està convertint a poc a poc en el gran teatre de comèdia de la ciutat de València".

Tornar a viure del teatre

Entre els intèrprets, Carme Juan s'ha confessat "orgullosa" de poder representar un dels grans "hits" de la comèdia mundial, al mateix temps que ha agraït a Fayos embarcar-se en aquesta producció. "En els anys 90 es podia viure del teatre, ara s'ha de compaginar amb altres professions i malvivim però iniciatives com aquesta ens fan sentir felices, satisfeta de ser actriu i de poder viure del que ens agrada".

També Nelo Gómez ha volgut llançar un missatge d’"esperança" per al món teatral després d'anys "queixant-se". "Quan un empresari arrisca es poden fer coses molt bé", ha celebrat, al mateix temps que espera que es comence a "remuntar" i poder dir: "benvinguts a una nova etapa".

En la mateixa línia, Sergio Escribano ha augurat que aquest projecte "ajudarà al fet que el teatre cresca en aquesta ciutat" i Sergio Villamer ha manifestat que "tant de bo hi haguera més empresaris com Enrique Fayoos perquè genera ofici, sostenibilitat i teixit industrial per a poder viure d'açò". De fet, per a Paula Llorens ha suposat poder "tornar a casa", després de més de sis anys a Madrid.

Per la seua banda, Vanesa Cano ha agraït l'oportunitat de formar part de l'elenc amb un text "meravellós" que és "matemàtica pura", ha dit. Per a Miquel Mars és una de les peces "més completes i interessants per a un actor" amb diverses trames que permetran a l'espectador "veure tot el que pot passar damunt d'un escenari".

L'actriu Paula García Sabio ha agraït que s'haja fet un càsting obert -al que es van presentar més de 200 persones- per a "conèixer gent nova", mentre el veterà Ferran Gadea ha confessat sentir-se ja "com a casa" en el Talia i ha augurat que l'obra "funcionarà molt bé".

Consulta aquí más noticias de València.