La Generalitat Valenciana comprarà el pic del Penyagolosa
La Generalitat Valenciana comprarà el pic del Penyagolosa GVA - Archivo

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts que el Consell comprarà el pic del Penyagolosa, segona muntanya més alta de la Comunitat Valenciana amb 1.814 metres i actualment de propietat privada, de manera que s'incorpore al patrimoni públic valencià.

Així ho ha explicat Puig en la seua intervenció en el Debat de Política General, en el qual ha explicat que s'ha arribat a un principi d'acord amb els propietaris del Mas de Sanauja perquè la Generalitat adquirisca el pic del Penyagolosa "per a tots els valencians".

Un espai privilegiat en el parc natural del Penyagolosa, ha puntualitzat, que ha recordat que actualment es troba en "mans privades" i que "servirà per a situar el centre d'interpretació del parc natural".

D'altra banda i amb la vista posada la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, ha avançat que l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) impulsarà un projecte per a reduir l'impacte dels envasos de plàstic i explorar materials alternatius en aquells casos als quals siga possible, així com per a avançar en plàstics més sostenibles, més biodegradables i amb un major percentatge de material reciclat.

Aquesta iniciativa es durà a terme en col·laboració amb el sector de la distribució, els proveïdors, els científics i els instituts tecnològics.

PAC

Un altre sector que ha vertebrat l'economia valenciana tradicional i ha de seguir fent-ho, ha postil·lat, és l'agricultura, la ramaderia i la pesca i, en aquest punt, ha mostrat la seua preocupació amb la PAC.

Per açò, des de la Generalitat va a "augmentar" la presència a Europa i instarà el Govern al fet que defenga els interessos de l'agricultura mediterrània, incrementen els controls fito-sanitaris en la frontera per a evitar l'entrada de plagues en les importacions i dote "adequadament" les polítiques de desenvolupament rural.

"L'agricultura valenciana està en la senda d'atendre el mercat global emergent, com també el mercat local amb productes ecològics. La nostra presència en els mercats internacionals és cada vegada major, però tenim un repte de rendibilitat en el camp", ha admés.

Recuperació de l'IVIA

En aquest sentit, ha recordat que està en tràmit parlamentari la Llei d'Estructures Agràries que confia que entre en vigor "en breu" i "servirà per a asseure les bases d'eixa viabilitat" i que beneficiarà, en un termini de 5 anys, almenys 50.000 hectàrees de regadiu que tenen seriosos problemes de rendibilitat.

Puig també ha destacat la recuperació de l'IVIA com a "element fonamental per a la innovació del camp valencià" i que "havia sigut abandonat". "Hem incorporat 19 investigadors a l'IVIA i estem en disposició d'iniciar programes d'investigació per a seguir estant en l'avantguarda de la producció agrària en el món", ha apuntat.

Consulta aquí más noticias de València.