Comunitat Valenciana

Cebrián diu que l'única manera d'atallar la xylella és arrancar els arbres davant la seua "enorme capacitat contagiosa"

  • La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha indicat aquest dilluns que en aquests moments l'única manera de lluitar contra l'expansió de la xylella fastidiosa és arrancar els arbres afectats, donada l'"enorme capacitat contagiosa" d'aquest bacteri que afecta l'olivera, vinya o ametlers, entre altres varietats vegetals.
Ametler, Xylella, bacteri
Ametler, Xylella, bacteri
PP - Archivo
Ametler, Xylella, bacteri

Així ho ha indicat en una trobada amb els mitjans en ser preguntada per les crítiques d'agricultors alacantins a l'arrancada d'ametlers quan es troben en període de recollida. Sobre aquest tema, ha indicat que la normativa europea és "molt estricta" i contempla mesures tan dures com l'arrancada i destrucció precisament pel "potencial enorme" de transmissió del bacteri.

Segons ha dit, la principal preocupació del seu departament quan es va detectar el bacteri a la Comunitat per primera vegada, a la província d'Alacant, va ser evitar que s'expandira i poguera afectar altres cultius, per la qual cosa s'ha treballat per a mantindre-la "confinada" i s'ha realitzat "un esforç tremend de personal i de mitjans per a l'eradicació de plantes malaltes".

A més, ha agregat Cebrián, es monitoritzen no només les zones afectades -les dos Marines i l'Alcoià- sinó també la resta de cultius per a evitar que "isca d'on està i cause danys majors". Tot açò, ha ressaltat, amb l'objectiu principal de defendre al sector i l'economia valenciana.

La consellera també ha assenyalat que exigeixen a la Unió Europea un major control als productes que arriben des de tercers països, que se'ls demane "el mateix que es demana als agricultors europeus" pel que suposa de "competència deslleial" com per a garantir la sanitat vegetal.

Per exemple, ha dit, no se sap amb certesa com va arribar a Europa la xylella, però se sospita que va ser "a través de plantes ornamentals arribades des de Centreamèrica". Així, ha reclamat un major control de les fronteres per a saber què entra en la UE perquè, en cas contrari, "s'estan posant en risc les nostres produccions".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento