Ricardo Sixto (EU) lamenta que "no hi ha voluntat per a desbloquejar la reforma de l'Estatut valencià"
Ricardo Sixto (EU) lamenta que "no hi ha voluntat per a desbloquejar la reforma de l'Estatut valencià" CONGRESO - Archivo

L'integrant d'Esquerra Unida (EU) recorda, en un comunicat, que la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià porta bloquejada en el Congrés des del 10 de novembre de 2016.

"Aprovada pel Parlament Autonòmic en el 2011 amb el PP de Camps i que el Govern de la majoria absoluta de Rajoy la va deixar aparcada. No obstant açò, el Congrés dels diputats va aprovar l'inici de la seua tramitació, però des d'aleshores quan no hi ha un problema hi ha un altre", ha retret el parlamentari.

Sixto afig que el Reglament del Congrés contempla solament dos procediments per a la reforma dels Estatuts d'Autonomia: un és el procediment ordinari (via lenta) que és l'aplicable a l'Estatut valencià antic i un altre als Estatuts aprovats via de l'article 151 de la Constitució Espanyola, com Catalunya, Andalusia, Euskadi i Galícia, que era la via ràpida i que assumien les funcions reservades per a l'Estat de forma immediata.

Amb la primera reforma del valencià es va aprovar la modificació que equiparava el nostre estatut amb els aprovats per la via del 151, per tant, "hi ha una contradicció entre el procediment de reforma que marca el reglament del Congrés i el que marca el propi Estatut d'Autonomia ja modificat i aprovat en el seu moment pel Congrés", apunta.

Per al diputat, "la qual cosa caldria fer és una modificació del reglament o una reinterpretació, tal com han suggerit els lletrats de la càmera, dient que els Estatuts d'Autonomia que hagen sigut equiparats als del 151 utilitzen el procediment reglamentari que marca el reglament per als del 151, i no l'ordinari".

"Est és el motiu real que està retardant la seua aprovació. Així que, ja fora de termini per a les esmenes ara el que faria falta és nomenar una ponència mixta entre els diputats del Congrés i els nomenats per les Corts Valencianes", insta.

"Des d'Esquerra Unida -incideix- hem intentat agilitzar aquesta tramitació donant possibles solucions i parlant amb tots els grups parlamentaris i, fins i tot, amb la presidenta del Congrés".

"A més, des del nostre grup parlamentari anem a defendre l'esmena perquè es tinga en compte als municipis en la comissió per a negociar les inversions de l'Estat, tal com vam fer en les Corts Valencianes. És necessari reduir el dèficit municipalista que té l'Estatut", ha agregat.

Per a Sixto, "la realitat és que no és raonable que la voluntat d'un parlament autonòmic estiga bloquejada en el Congrés, mentre el PP amb el suport de Ciutadans, va agilitzar la reforma canària que va entrar més tard". "No és possible que es mantinga el greuge cap a la nostra comunitat quan és evident que hi ha una eixida", conclou.

Consulta aquí más noticias de València.