Comunitat Valenciana

La Ciutat de la Justícia tindrà una pionera comissaria de Policia especialitzada en violència de gènere

  • Funcionarà com un centre de recepció i tramitació de denúncies i comptarà amb policies especialitzats.
  • S’oferirà "un espai segur, confortable i que garanteix la seua privadesa i protecció",
Ana Botella y Gabriela Bravo en València
Ana Botella y Gabriela Bravo en València
GVA
Ana Botella y Gabriela Bravo en València

La Ciutat de la Justícia de València serà la primera seu judicial d'Espanya que comptarà amb una comissaria de Policia especialitzada en violència de gènere gràcies a un projecte pilot impulsat per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i el Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

Les responsables de tots dos departaments, la consellera Gabriela Bravo i la secretària d'Estat Ana Botella, s'han reunit aquest dimecres a València per a abordar aquesta iniciativa que es posarà en marxa en els pròxims mesos. En la primera quinzena de setembre tindrà lloc una taula tècnica per a concretar els aspectes tècnics.

La comissaria especialitzada funcionarà com un centre de recepció i tramitació de denúncies i comptarà amb policies altament especialitzats en violència de gènere. A més, les denunciants tindran accés des del primer moment a l'atenció psicològica, social i per part de lletrats, de manera que rebran un suport integral inicial.

Bravo ha destacat la predisposició per ambdues parts a invertir més mitjans i recursos per a erradicar aquesta xacra "que converteix una societat democràtica en una societat innocent". "No podem consentir ni una mort més", ha asseverat.

Espai "segur i confortable"

Amb aquesta comissaria s'oferirà a les víctimes "un espai segur, confortable i que garanteix la seua privadesa i protecció", ha explicat la consellera, i en el seu interior els efectius policials "estaran altament especialitzats en aquesta matèria perquè les dones estiguen degudament ateses des del minut zero de la interposició de la denúncia".

"Ara mateix, si una dona acudeix a una comissaria del Cos Nacional de Policia o a una caserna de la Guàrdia Civil, el funcionari que l'atenga pot tenir formació específica en violència de gènere o no. Per aqueixa raó, la Generalitat vol aprofundir en la seua política de lluita contra la violència de gènere i brindar a les possibles maltractades un servei que garanteix a les dones l'assistència integral des del primer moment", ha agregat Bravo.

Les víctimes podran seguir presentant les denúncies en qualsevol comissaria o caserna, però s'apostarà per la difusió d'aquest recurs a través d'associacions, ajuntaments o hospitals, perquè sàpiguen que tenen a la seua disposició aquest "centre especialitzat amb unitats especialitzades i tots els professionals que arreplega l'estatut de la víctima".

Xarxa d’Assistència a Víctimes del Delicte

Aquesta comissaria es coordinarà amb l'ajuda que ja ofereixen els professionals de les 22 oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte que s'augmentaran a 26 durant aquest 2018. La xarxa ha atès durant el primer semestre d'enguany a un total de 8.049 persones, de les quals 4.183 (el 61,50%) eren víctimes de violència de gènere. Així, s'ha atès a 26 dones cada dia com a possibles víctimes de maltractament.

Una vegada iniciat i avaluat en els seus primers moments, el projecte "s'estendrà als altres grans partits judicials de la Comunitat Valenciana com Castelló, Alacant i Elx", segons ha explicat la consellera.

En 2017, de les 21.366 denúncies per violència de gènere que es van presentar en els jutjats valencians només 664 van ser interposades per les pròpies dones víctimes, 49 denúncies van ser presentades per familiars de les dones i la resta, 17.880, tenen el seu origen en atestats policials.

Botella: fan falta recursos i especialització

La secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, ha defensat la necessitat de "destinar més efectius i més pressupost a la lluita contra la violència de gènere" i ha recalcat que contra el terrorisme masclista cal "dotar, formar i especialitzar" a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. "Fan falta fons i voluntat política, i no solament paraules", assegura.

Segons ha dit, "mai es pot ser autocomplaent" en aquesta lluita i cal treballar "sempre, contínuament" i no solament quan es produeixen casos.

A més, la número dos del Ministeri de l'Interior ha destacat que la Conselleria de Justícia "té especial mèrit per aquesta iniciativa que suposa destinar una sèrie de recursos quan és ben conegut el dèficit de finançament que pateix la Comunitat Valenciana" i ha posat en relleu l'interés de Ximo Puig per aquest projecte pilot que "va a millorar substancialment l'atenció a les víctimes i els protocols".

Sobre la possibilitat d'estendre aquest projecte, ha indicat que requereix d'una mobilització de recursos "potents" i si va bé, com així ho creu, "haurà de tenir una extensió".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento