Comunitat Valenciana

La verema valenciana recupera el seu habitual calendari en retardar-se 15 dies

  • Així està previst després de diversos anys d'avançaments continuats a causa del clima.
  • Els agricultors esperen que el producte recollit siga d’una "excel·lent qualitat".
Uva dañada
Uva dañada
AVA-ASAJA
Uva dañada

Els viticultors valencians tornaran aquesta campanya a arreplegar el raïm en les dates en què es feia tradicionalment (principalment a mitjan setembre), recuperant així el calendari després de diversos anys d'avançaments continuats a causa del clima. Serà, a més, una verema amb "una excel·lent qualitat i una producció global a la Comunitat similar a la mitjana de l'última dècada", d'uns 300 milions de quilos.

Així ho ha explicat en un comunicat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), que ha detallat que la comarca valenciana d'Utiel-Requena, principal zona productora de raïm en la regió, patirà un sensible minvament en els vinyers de la varietat majoritària Bobal a causa dels efectes provocats pels episodis bruscs de fred.

No obstant açò, la collita més prometedora dels últims temps en altres varietats com Tempranillo, Garnacha o Macabeo (destinada aquesta última a l'elaboració de cava) compensaran el descens de la Bobal i situaran l'aforament total en uns nivells parells a la mitjana històrica, és a dir, entorn dels 200 milions de quilos.

Les estimacions efectuades per AVA-ASAJA en altres comarques valencianes, com la Foia de Bunyol, La Ribera, La Costera o la Vall d'Albaida, alberguen unes perspectives similars i fins i tot millors.

"Setembre torna a ser el mes de la verema"

Tant és així que en algunes zones es preveu un increment de la collita del 10 al 30%, si bé l'evolució de les pluges en aquest tram final de l'estiu serà determinant per a confirmar aquesta tendència. En línies generals, l'organització agrària calcula la collita valenciana de raïm en unes xifres properes als 300 milions de quilos.

"Setembre torna a ser el mes de la verema", ha afirmat el responsable de la sectorial del Vi d’AVA-ASAJA, José Luis Robredo i, al seu judici, "no cal preguntar-se el per què enguany anem retardats, sinó per què en els anys passats anàvem tan avançats".

Respecte a les previsions de collita, Robredo matisa que "mentre que en bona part d'Espanya les pluges primaverals van deixar arrere definitivament la sequera, en molts vinyers de la Comunitat Valenciana encara patim un greu dèficit de precipitacions i estem contínuament mirant al cel per a veure quanta pluja cau o si succeeixen més adversitats climàtiques abans que acabe el procés de maduració del raïm".

Pedra

AVA-ASAJA ha recordat que al llarg de la present campanya s'han succeït múltiples sinistres derivats del fred, la calor i la pedra que han afectat al raïm en diverses comarques valencianes. L'últim exemple va succeir divendres passat, quan una intensa tempesta de pedra va colpejar unes 1.500 hectàrees de vinyer en la comarca Utiel-Requena.

Els termes municipals més afectats van ser Utiel (Las Casas, Las Cuevas i Los Corrales), Caudete de las Fuentes i Venta del Moro. El grau d'afecció va ser variable i va arribar a aconseguir el 80% de la producció en Las Casas d'Utiel i la pedania de Pedriches a Venta del Moro.

Preus

A la calor de les estimacions favorables de producció que es preveu tant en el conjunt d'Espanya com en altres països com França i Itàlia, els viticultors temen que els operadors comercials tracten d'imposar una tendència a la baixa dels preus en origen.

No obstant açò, des de l'organització es recorda que la campanya començarà amb els cellers pràcticament buits, sense estocs d'anys anteriors i que l'oferta perfectament podrà ser assumida per la demanda mundial de vi espanyol que no deixa de créixer i conquistar mercats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento