Puig i Conesa adverteixen que el transvasament Tajo-Segura és "irrenunciable"
Puig i Conesa adverteixen que el transvasament Tajo-Segura és "irrenunciable" ^PSPV

El 'president' de la Generalitat i secretari del PSPV, Ximo Puig, i el delegat del Govern murcià i secretari del PSRM, Diego Conesa, han advertit que el transvasament Tajo-Segura per a la Comunitat Valenciana i per a la Regió de Múrcia és "irrenunciable", perquè Murcia i la Vega Baixa són la "horta d'Europa".

Ximo Puig ha defensat el transvasament com una "posició racional" i "no contra ningú", sinó "a favor de la nostra agricultura i la nostra societat". "Mai anem a fer des del PSOE bateria de confrontació, però tampoc anem a deixar de reivindicar el que és just", ha plantejat el president valencià.

"Cal garantir que aqueixa producció agroalimentària tan potent, que tants recursos genera i que tanta ocupació genera, tinga garantida l'aigua", ha subratllat Puig. En una compareixença davant els mitjans a Alacant, després d'una reunió entre tots dos, Ximo Puig ha apostat, a més, per al dessalatge i la depuració com a mecanismes d'accés a l'aigua.

Aquesta trobada, segons ha indicat Puig, serveix per a "cimentar el diàleg" amb la comunitat veïna perquè, al seu judici, "tenen molt en comú, molts problemes i ambicions comunes" i, d'ací una trobada entre els dos secretaris generals socialistes per a "generar un marc permanent de relacions".

Puig “esperançat”

Com a repte "fonamental", el president valencià ha situat l'accés a l'aigua en dues regions -Murcia ja té el 98 per cent del regadiu modernitzat- que han fet un "gran esforç per a modernitzar els regs" i l'esforç econòmic "indubtable" per a "ser cada vegada més eficients en l'ús del ben tan preuat".

Per la seua banda, preguntat pel malestar entre els agricultors per la tardança en l'aprovació pel Govern del transvasament de 38 hm3 del Tajo-Segura, Diego Conesa ha assegurat que es busca "treballar en el relat per al fonamental que és la garantia del subministrament de l'aigua", i ha recordat que el transvasament Tajo-Segura ha estat 11 mesos tancat, temps que s'ha pogut "esmorteir" amb la dessalatge.

Puig s'ha mostrat "esperançat" que es complisca "el previst". "Hem estat quasi un any sense transvasament, i esperem que hi haja una línia de continuïtat que garantisca el subministrament i garantisca l'estabilitat per als agricultors", ha agregat. Preguntat sobre si havia demanat al Govern que autoritzara aqueix transvasament, ha assenyalat que el que vol és que es complisca "amb l'argumentació legal que hi ha en aquests moments".

Conesa ha reclamat trobar "elements de garantia de subministrament per al reg" en la indústria agroalimentària que "tants llocs de treball genera" i pel "factor arrossegamen" a altres sectors i ha subratllat que la posició dels socialistes valencians i murcians és "molt clara i molt nítida quant a la defensa del Tajo-Segura", encara que ha indicat que "no anem a fer política amb l'aigua".

"En aquest cas, encara més, estan més a l'altura els regants que el PP, que vol seguir generant confusió i alarmisme; davant açò, els socialistes estem centrats a aportar solucions també per als agricultors", ha afirmat.

Xúquer-Vinalopó

Finalment, preguntat Puig sobre el transvasament Xúquer-Vinalopó i la seua visita als embassaments del Rollo i del Federal, a Asp, s'ha mostrat satisfet que siga "una realitat". "Més enllà del que crec que és la nostra competència, qualsevol cosa que influïsca en la realitat dels ciutadans de la Comunitat, anem a estar recolzant", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.