AVA-Asaja estima que la producció valenciana de caqui descendirà un 35%
AVA-Asaja estima que la producció valenciana de caqui descendirà un 35% AVA

La producció de caqui a la Comunitat Valenciana experimentarà un "desplom" del 35% respecte a la campanya passada, segons les primeres estimacions de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja).

L'aforament previst mancant poc més d'un mes per a l'inici de la recollida dels primers fruits se situa entorn de 240.000 tones, la majoria de les quals corresponen a la varietat Roig Brillant que està obtenint un excel·lent acolliment en els mercats nacionals i internacionals.

Aquesta important caiguda de collita no compta amb precedents similars des que començara a principis de segle XXI l'expansió del cultiu, moltes vegades com a alternativa a cítrics, hortalisses i fruiteres d'os que venien patint una perllongada crisi de rendibilitat.

La superfície valenciana dedicada al caqui ha anat creixent "de manera imparable", de tal manera que en només deu anys s'ha multiplicat per cinc en passar de 3.298 hectàrees en 2007 a 15.977 hectàrees en 2017, d'acord a les estadístiques oficials del Ministeri d'Agricultura (Enquesta sobre Superfícies i Rendiments de Cultius - ESYRCE), segons AVA-Asaja.

El descens productiu d'aquesta temporada es produeix, per tant, malgrat l'entrada al circuit comercial de noves plantacions, que, tenint en compte l'increment de la producció assegurada (333.208 tones en 13.732 hectàrees), estan xifrades per AVA-Asaja en un augment del 8% en comparació a l'aforament de la temporada 2017.

Efecte de gelades, pedra i vent 

La principal causa de la baixada de collita es troba en els "devastadors efectes" tant de les gelades registrades al febrer i març com, sobretot, del temporal de pedra i vent que va assotar la comarca de la Ribera el passat 1 de juliol. A més, l'organització agrària constata en nombroses explotacions una major 'escombrà' o caiguda de fruits durant l'actual fase de quallat.

En aquests moments les operacions de compravenda tancades en el camp valencià ja mostren una tendència a l'alça dels preus en origen, movent-se en una àmplia gamma entre 0,35 i 0,45 €/kg, la qual cosa suposa la tornada a cotitzacions prèvies a l'establiment del veto rus en 2014.

AVA-Asaja recomana als agricultors que siguen prudents i actuen amb calma a l'hora de vendre la seua collita ja que la pujada dels preus ha d'aconseguir a compensar els minvaments de volum de producció comercialitzada.

Consulta aquí más noticias de València.