Comunitat Valenciana

El TSJCV reitera l'obligació d'oferir Religió en 2n de Batxillerat

  • Ho fa en acceptar la mesura cautelar sol·licitada pel sindicat USO fins que resolga el recurs interposat.
  • Marzà critica que s'obligue ara a oferir l'assignatura en segon curs de Batxillerat, "quan no ha fet mai".
Imatge d'arxiu d'un aula escolar
Imatge d'arxiu d'un aula escolar
GVA - Archivo
Imatge d'arxiu d'un aula escolar

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat una nova interlocutòria en la qual reitera l'obligació d'oferir l'assignatura de Religió com a optativa en el segon curs. Ho fa en acceptar la mesura cautelar sol·licitada pel sindicat USO fins que resolga el recurs interposat per aquesta entitat contra el decret del Consell que regula el currículum de Secundària.

La setmana passada va transcendir que el TSJCV ja havia concedit la suspensió cautelar de la norma arran d'un altre recurs presentat per l'Asociación Profesional de Profesores de Religión en Centros Estatales (Apprece).

Ara, en una interlocutòria datada aquest dilluns i facilitada pel TSJCV, l'alt tribunal estima la petició d'Unión Sindical Obrera (USO) i suspèn cautelarment i de forma parcial el decret del Consell que regula les matèries que han d'impartir-se en l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i en Batxillerat a la Comunitat Valenciana.

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa suspén de manera provisional aquella part del decret que regula l'assignatura de Religió en segon de Batxillerat i estableix que la mateixa "haurà d'incloure's com a assignatura opcional en aquest curs".

Arguments del TSJCV

La sala, que recorda que ja es va pronunciar en el mateix sentit en una interlocutòria de juny, argumenta que segueix la línia marcada pel Tribunal Suprem, que en una sentència de març de 2018 va establir que l'exclusió de la Religió com a matèria optativa en segon curs de Batxillerat ha d'estar degudament explicada i justificada.

"La Llei Orgànica 2/2006 obliga a incloure la Religió també en segon de Batxillerat entre les assignatures objecte d'elecció llevat que raons derivades de la programació i de l'oferta educativa degudament explicades justifiquen no fer-ho", va assenyalar el Tribunal Suprem en una sentència que segueixen els magistrats valencians.

En la mateixa línia, la interlocutòria del TSJCV arreplega els arguments ja exposats pel Suprem, que estableix que "caldrà explicar que les característiques d'eixa regulació i programació són de tal naturalesa que justifiquen l'absència de la Religió entre les assignatures específiques dins de les quals els alumnes de segon curs de Batxillerat han d'efectuar la seua elecció i no trobem en aquest cas eixa justificació".

Reacció de Marzà

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, va parlar la setmana passada sobre el tema i va criticar que s'obligue ara a oferir l'assignatura de Religió en segon curs de Batxillerat, "quan no ha fet mai".

"No ho hem canviat nosaltres, hem fet un decret de currículum que amplia, per exemple, les hores d'anglés, però que no toca gens de l'anterior sobre la presència de la Religió en eixe curs, que no la hi havia amb l'anterior decret del PP. Mai s'havia oferit, ningú ho havia denunciat, i ara resulta que se'ns obliga a oferir-la quan ningú ho havia fet", va asseverar el titular d'Educació.

Marzà va agregar que aquesta decisió significa "que una persona que l'any que vé vullga estudiar Traducció i Interpretació pot arribar (a eixa titulació) havent cursat Religió en lloc d'una segona llengua estrangera".

Per açò, va lamentar que la resolució judicial "obligue a oferir una cosa" en la qual no veu "sentit pedagògic". Encara que va asseverar: "Ho complirem encara que no ho compartim".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento