Comunitat Valenciana

El TSJCV obliga a Educació a oferir Religió en segon de Batxillerat

  • El tribunal dóna la raó a una entitat de docents d'aquesta matèria seguint la doctrina del Suprem. 
  • Educació ja ha recorregut l'acte i recorda que fins ara mai s'havia oferit en aqueix curs. 
  • La secció quarta de la Sala del contenciós encara ha de resoldre sobre el fons de l'assumpte. 
  • La Conselleria afirma que l'únic canvi ha sigut augmentar de 2 a 3 hores setmanals l'oferta en primer.
Fachada del TSJCV
Fachada del TSJCV
Europa Press - Archivo
Fachada del TSJCV

Nou revés judicial per al Govern valencià, aquesta vegada a compte de la religió en els centres educatius. La secció quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) ha dictat un acte de mesures cautelars pel qual obliga a la Generalitat a oferir Religió en segon de Batxillerat.

El TSJCV estima així parcialment la petició de l'Associació Professional de Professors de Religió en Centres Estatals (Apprece), que demanava la suspensió cautelar del decret de la Conselleria d'Educació del passat 27 d'abril pel qual es va establir el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i del Batxillerat a la Comunitat.

L'acte, facilitat pel tribunal, denega la sol·licitud d'aqueixa associació de suspensió cautelar del decret respecte a la reducció d'hores de Religió en l'ESO, i en tots dos casos es basa en un pronunciament del Tribunal Suprem del passat mes de març sobre aquesta matèria, a l'espera de resoldre sobre el fons de l'assumpte.

L'acte no és encara ferm i contra ell cap un recurs de reposició, que de fet ja ha interposat la Conselleria d'Educació, la qual ha recordat que fins ara mai s'havia oferit l'assignatura de Religió en segon de Batxillerat, doncs ni el decret ni la normativa anterior ho contemplaven.

Raons de l’entitat

Els recurrents assenyalaven que el nou decret de la Generalitat suposa una reducció del 50% en primer i segon de l'ESO de la matèria de Religió o la de Valors Ètics, en fixar-la en una hora setmanal, sense que açò es compense en tercer i quart de l'ESO.

En primer de Batxillerat, afegien, l'assignatura es converteix en una optativa més, que concorre amb totes les altres optatives (fins a aquest decret, l'alumnat havia de triar entre Religió, Cultura Científica i Anatomia Aplicada), i en segon no s'ofereix Religió.

L'associació recurrent demanava que la suspensió cautelar del nou decret de la Generalitat amb la finalitat de que l'assignatura de Religió es puga impartir durant una hora setmanal en els quatre cursos de l'ESO, però el TSJCV denega la mesura cautelar sobre la base d'una sentència del Tribunal Suprem dictada el passat 20 de març sobre un assumpte “pràcticament idèntic”.

Respecte a l'absència de l'assignatura de Religió en segon curs de Batxillerat, el TSJCV indica que, mancant les raons que es puguen donar en el procés, acorda la suspensió cautelar sol·licitada i per tant haurà d'incloure's en segon de Batxillerat, “mantenint el sistema anterior”. En un acte aclaridor posterior, a petició de la Conselleria d'Educació, el TSJCV aclareix que la mesura cautelar suposa l'obligació de l'Administració d'oferir Religió en segon curs de Batxillerat.

No s’ofereix en 2n  de Batxillerat des de 1990

Fonts de la Conselleria d'Educació van indicar que, des de l'aprovació de l'actual estructura de Batxillerat amb la LOGSE de 1990 i posteriors normatives, no s'ofereix la matèria de Religió en segon de Batxillerat.

A més, per exemple, el decret 2015 de l'anterior Govern de la Generalitat valenciana, del PP, que no va ser objecte de recurs, no la incloïa, per la qual cosa és impossible complir aqueixa mesura.

La Conselleria insisteix que el decret de 2018 no modifica l'oferta de matèries específiques de segon de Batxillerat de l'anterior decret, que tampoc oferia Religió en aqueix curs, i explica que l'únic canvi que introdueix sobre aqueixa matèria en Batxillerat és augmentar una hora més en primer, passant de 2 a 3 hores.

La mateixa Sala va dictaminar sobre el valencià

La fallada prové de la secció quarta de la Sala del contenciós del TSJCV, la mateixa que fa nou dies va anul·lar 13 articles del decret que regula l'ús del valencià en l'Administració autonòmica per no respectar el bilingüisme.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento