Comunitat Valenciana

Arxiven la causa contra Ribó per no facilitar l'expedient de l'enquesta fallera

  • La Fiscalia havia demanat el sobreseïment de les actuacions al voltant del cas aquest dimecres.
  • El jutge diu que Ribó "es va basar i va confiar en el bon fer del tècnic en dret i experimentat secretari general".
  • "No denegava sinó que diferia a un moment posterior l'entrega de la informació sol·licitada", afirma el text.
Joan Ribó a la seua eixida de la Ciutat de la Justícia
Joan Ribó a la seua eixida de la Ciutat de la Justícia
EUROPA PRESS - Archivo
Joan Ribó a la seua eixida de la Ciutat de la Justícia

El titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de València, que investigava l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, per negar a l'oposició l'expedient de l'enquesta sobre les Falles, ha decidit l'arxivament de les actuacions contra el primer edil, segons consta en una interlocutòria d'aquest dijous facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

El jutge així ho ha exposat en aquesta resolució després de la petició del sobreseïment de les actuacions per part del fiscal del cas aquest dimecres. Aquesta decisió es produeix després de la declaració en qualitat d'investigat -per presumptes delictes de prevaricació i impediment de l'exercici dels drets cívics- de l'alcalde de València, que va defendre el passat el passat 25 de juny que la denúncia que va presentar un assessor del PP --que es troba investigat pel presumpte blanqueig de capitals en el cas Taula, segons va recordar- tenia la "clara voluntat política" d'"intentar demostrar davant la societat alguna cosa impossible, que tots som iguals".

El magistrat explica en el seu escrit que Ribó no ha incorregut en els delictes denunciats perquè el primer edil no ha actuat "a gratcient" al no facilitar l'expedient, sinó que "es va basar i va confiar en el bon fer del tècnic en dret i experimentat secretari general de l'Ajuntament". Així ho va defendre l'alcalde quan va acudir a declarar, ja que va argumentar que la negativa inicial a facilitar la documentació que sol·licitava el grup 'popular' va ser "una qüestió basada jurídicament en un informe del secretari de l'Ajuntament".

Ribó tampoc va obrar "de forma arbitrària", continua l'instructor, ja que "la confiança d'eixe professional va subscriure la decisió amb base jurídica suficient per a la denegació temporal de la informació, l'oportunitat de la qual de ser recorreguda pels denunciants es va deixar córrer", fins que la negativa va ser ferma.

La interlocutòria explica que l'expedient que va originar la denúncia de l'assessor del PP "no va arribar a generar un expedient municipal, sinó, únicament un suport electrònic", per la qual cosa no es pot considerar que siga un expedient municipal en el seu "concepte jurídic administratiu". A més, aclareix que en comptes de negar la informació, "va ser diferir-la fins que finalitzara l'expedient sancionador per part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD)".

Els preceptes i reglaments que se citen en la resolució que va donar origen a la denúncia "resulten efectivament d'aplicació" i "han servit com a suport per a, si no denegar, sí retardar la informació sol·licitada fins a la finalització d'aquest expedient", afig el jutge, que recorda a més que es va produir l'entrega final de l'expedient sol·licitat pel grup 'popular' el 27 de març, una vegada finalitzat amb proposta de sanció molt greu per part de l'AEPD.

La denúncia va obviar una pàgina de l'escrit de Ribó

El jutge també apunta que la decisió presa per Ribó després del recurs inicial d'empara presentada pel grup 'popular' "ha de mantindre's en els seus propis termes" i destaca que aquest escrit de l'alcalde "no es va presentar de forma completa pels denunciants, obviant l'última pàgina, on apareixia i firmat de puny i lletra del regidor Félix Crespo la seua notificació el dia 11 d'octubre".

Aquesta notificació mostrava, afirma el magistrat, que "de cap manera va deixar en desemparament aquest regidor, sinó que li indicava els remeis davant de tal resolució, que no denegava sinó que diferia a un moment posterior l'entrega de la informació sol·licitada". La pàgina obviada era "fulla essencial" per a la resolució del cas i va ser el secretari municipal qui la va aportar.

També posa en relleu l'instructor que "no consten" recursos formalitzats pel PP davant la negativa de l'alcalde "transcorrent el mes sense exercitar-los, per la qual cosa la conseqüència va ser la fermesa d'aquesta resolució per inacció dels denunciants".

Per açò, conclou: "No pot parlar-se de privació de drets o impediments d'exercici de drets quan tenint l'oportunitat de fer-los valdre mitjançant remeis legals coneguts per haver sigut expressament notificats no s'utilitzen".

Versió del PP

Aquest jutjat va obrir diligències i va citar el primer edil a declarar després d'una denúncia de l'assessor del PP Luis Salom per negar a l'oposició la informació que li sol·licitava, en concret, per no facilitar-li l'expedient de l'enquesta sobre les Falles. Es van personar com a acusacions tant l'assessor municipal, com els regidors del PP en l'Ajuntament de València i del partit a nivell autonòmic.

El mateix dia de la compareixença de Ribó en els jutjats, l'advocat del PPCV, Jorge Carbó, va explicar davant els mitjans que demanarien noves diligències i que prestara declaració tant el secretari del consistori com el regidor delegat perquè "l'alcalde diu que no té cap informació". El jutge va rebutjar la declaració de l'edil Pere Fuset, però sí va citar el secretari de l'Ajuntament, que va corroborar la versió de Ribó.

El lletrat va criticar en eixe moment que "no hi ha cap justificació perquè es retarde l'accés a un expedient electrònic", del que "només cal facilitar les claus d'accés".

Aquesta investigació va arrancar amb la denúncia interposada per un assessor del grup 'popular' en el consistori contra l'alcalde per negar-li l'expedient administratiu relatiu a l'enquesta sobre la percepció social del col·lectiu faller realitzada en 2017.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento