Comunitat Valenciana

Pinten damunt del mural que critica en València la sentència d'Alsasua a les poques hores que el seu autor ho refera

  • VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
El mural d'Elías Taño
El mural d'Elías Taño
CS
El mural d'Elías Taño

El mural "en solidaritat" amb els joves d'Alsasua (Navarra) condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils i a les seues parelles realitzat per l'artista Elías Taño ha sigut objecte de pintades per un home amb el rostre ocult per un casc de moto. El succés s'ha produït hores després que l'autor refera aquesta obra que prèviament va ser esborrada per una de les concessionàries de neteja sense consulta prèvia.

El passat mes de juny l'Ajuntament de València va oferir un espai en blanc a l'artista Elías Taño perquè pintara un nou mural en la ciutat, després que una de les concessionàries de neteja esborrara el que va realitzar en el barri del Carmen sense consulta prèvia. La pintura critica la condemna del 'cas Alsasua', d'entre dos i 13 anys de presó als huit acusats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seues parelles en la localitat navarresa.

Segons va informar en aquell moment la Regidoria de Gestió de Residus Urbans, l'empresa anava a rebre una sanció d'uns 300 euros per prendre la decisió d'esborrar el mural "de forma unilateral". La multa es va acordar per no consultar l'esborrat amb l'Ajuntament i "amb absoluta independència del contingut" de l'obra.

Aquest diumenge l'artista va refer la seua obra -aquesta vegada en un mur situat en Gran Via amb el Riu Túria-, on s'havia convocat a més una "trobada solidària amb els joves d'Alsaua".

Elías Taño ha assegurat, en declaracions a Europa Press, que no li ha sorprès que una persona que oculta la seua identitat haja decidit danyar la seua obra perquè durant la realització de la mateixa el grup que participava en la jornada va ser "increpat i gravat". Ha considerat que el que busquen les persones que duen a terme aquest tipus d'actes vandàlics és "acovardir-los" i ha incidit que el seu treball no deixa de ser una pintura, "que és la nostra forma de fer política".

"NO PROMOU EL TERRORISME"

Ha defès que el seu mural representa un "acte de solidaritat amb els joves injustament i desproporcionadament" condemnats i ha subratllat que "no promou el terrorisme", sinó que el que es pretén és "reivindicar a través de l'art missatges de denúncia social i política".

"També és una denúncia al sistema judicial perquè el que és injust és que cinc joves estiguen a la presó mentre cinc violadors estan en llibertat", ha dit en referència a 'La Manada', per a afegir: "És una crítica a com tracta el sistema judicial segons les motivacions ideològiques".

Taño, que ha apuntat que aquest mural "no és un encàrrec de ningú" ni li han passat, sinó que és una obra "independent", ha comentat que seguirà pintant "encara que li moleste a la dreta" perquè per a ell "el diàleg entre les persones es pot establir a través dels espais públics per a poder generar discussió i debat".

Preguntat per si té previst tornar a realitzar aquesta obra, ha dit que no sap "ni com ni quan" però "tornarà a haver-hi una mostra de solidaritat amb els joves d'Alsasua" en la ciutat.

Per la seua banda, Ciutadans (Cs) en l'Ajuntament de València ha distribuït un comunicat -remès abans de conéixer-se les pintades sobre el mural- en el qual exigeix a l'alcalde, Joan Ribó, i al PSPV "l'eliminació immediata del mural d'Elías Taño, pintat en la paret de Jesuïtes, que enalteix els condemnats per agredir dos guàrdies civils i les seues parelles a Alsasua".

CS: MOCIÓ D'URGÈNCIA PER A EXIGIR ELIMINACIÓ

El portaveu de Ciutadans en el consistori, Fernando Giner, ha comunicat que el seu grup presentarà una "moció d'urgència al ple, que se celebrarà dijous que ve, per a sol·licitar que s'eliminen les parts del mural que enalteixen els condemnats per agressió".

"És intolerable que l'Ajuntament de València recolze al·legats sobre actes violents. Recordem que d'aquest cas existeix a més una sentència judicial ferma. És un autèntic despropòsit que Joan Ribó facilite un mur públic per a la pintura d'un mural en defensa d'agressors", ha criticat el portaveu de Cs.

Sobre aquest assumpte, la regidora María Dolores Jiménez, ha agregat: "L'agressió a persones, en aquest cas guàrdies civils, no ha de ser recolzada mai en una societat democràtica, sinó tot el contrari. És molt greu, que agressions a dones, demostrades en un juí, siguen qüestionades públicament. En lloc de defendre les víctimes i condemnar aquestes agressions violentes".

Fernando Giner ha explicat que la iniciativa que Cs portarà al ple exigirà la condemna d'actituds violentes, que s'oferisca el respatler dels valencians a les víctimes, que es respecten les decisions judicials per part de les institucions públiques i es retire el mural que s'enalteix als autors d'una agressió brutal, "aquest tipus d'accions, inciten la violència i l'odi i els valencians no som així".

"Si Ribó recolza aquest tipus d'actes, que li pinten un quadre i se'l penge en la seua casa, però els valencians no tenim per què permetre que en els carrers de València es pinten impunement murals que ataquen les víctimes i defenen els agressors", ha rematat el portaveu de Cs.

D'altra banda, el president de la Federació Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valencia, Juan García Sentandreu, ha presentat un escrit davant l'alcaldia de la ciutat de València en la qual adverteix l'alcalde que si en el termini de 24 hores no procedeix a esborrar el mural -que qualifica de "proetarra"- procedirà a la interposició d'una querella per exaltació i apologia del delicte, concretament del delicte de lesions, amenaces i atemptat contra l'autoritat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento