Comunitat Valenciana

Oltra subratlla que l'abstenció en el CPFF és "la postura unànime del Consell": "És un avanç, però no suficient"

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha subratllat aquest divendres que l'abstenció de la Comunitat Valenciana en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dijous és "la postura unànime del Consell" perquè encara que ha admès que rebaixar dos dècimes l'objectiu de dèficit és "un avanç", considera que "no és suficient".
Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell
Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell
GVA - Archivo
Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell

Així ho ha indicat Oltra als mitjans de comunicació, en ser preguntada per si va haver-hi discrepàncies en el si de l'executiu autonòmic a l'hora de decidir abstindre's en el CPFF, en el qual es va aprovar la proposta del Govern central de rebaixar dos dècimes l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes de cara al pròxim any, de manera que passarà del 0,1% del PIB previst al 0,3%, la qual cosa es traduirà en un increment dels recursos autonòmics de prop de 2.400 milions d'euros.

Sobre aquest tema, ha subratllat que la postura del Consell és "la del Consell" i ha assenyalat que "òbviament" en la conformació i en els debats hi ha "moltes postures prèvies i després s'arriba a una conjunta". "Probablement hi hauria una postura prèvia de votar a favor i una altra de fer-ho en contra i l'abstenció és el punt de trobada", ha assenyalat.

Al seu juí, la qual cosa és "inadmissible" i és "'chalaneo' polític i partidisme" és la postura que van adoptar les CCAA governades pel PP "que fa uns mesos van votar a favor d'un objectiu de dèficit del 0,1% i ara estan en contra d'un 0,3%". "És una irresponsabilitat política molt gran perquè la incoherència i incongruència és la primera pedra d'altres processos indesitjables en política", ha puntualitzat.

D'aquesta manera, ha defès la decisió que va prendre la Comunitat en entendre que "l'abstenció era l'equilibri" entre el 0,3% que és "millor" i el 0,1%, però encara "insuficient". "Entenem que és un avanç, però no suficient per a aquest territori perquè els objectius de dèficit de manera lineal quan hi ha situacions desiguals ací castiguen a qui ja està castigat amb l'infrafinançament i no ens poden castigar dos vegades", ha indicat.

En aquest sentit, ha lamentat que el nou objectiu "ofega" la Comunitat Valenciana, que ja està "castigada amb menys finançament" de la qual deuria perquè si no compleix tindrà "conseqüències". "És obvi que no podrem complir com altres CCAA que tenen un finançament per habitant més gran que el nostre", ha manifestat.

REFORMA DEL SISTEMA DE FINANÇAMENT

Respecte a la proposta de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, de crear un grup polític de treball per a la reforma de finançament autonòmic, que es reunirà a partir de setembre, Oltra ha manifestat que aquesta qüestió cal abordar-la "ja", encara que ha valorat que els treballs comencen al setembre. "Que siga l'1 de setembre. Si per mi fóra a l'agost", ha agregat.

En aquest sentit, ha urgit a abordar "d'una vegada" la reforma del sistema de finançament perquè ha lamentat que la situació que pateix la Comunitat és "una anomalia democràtica dins del sistema". "Som l'única CCAA d'Espanya més pobra que la mitjana que paga més i això comporta que no tinguem suficiència financera per a garantir drets".

Ha recordat que, com a conseqüència d'aquesta situació, va sorgir un moviment "unànime" en la regió "de tot l'espectre polític, la societat civil, la patronal, sindicats, universitats i municipis" per a exigir un sistema de finançament "just" perquè "la Comunitat no vol ser més que ningú però està farta de ser sempre l'última"; inversions en els PGE conformement a les necessitats i al pes poblacional i una regulació de la part del deute "que s'ha generat per culpa de l'infrafinançament".

Oltra ha insistit que "no és el mateix generar deute perquè es gestiona malament o per la corrupció", que per "rebre menys diners". Eixa part, ha remarcat, "no pot llastrar els comptes públics valencians i ha de traslladar-se a l'Administració General de l'Estat perquè no és responsabilitat nostra, sinó que han vingut pocs diners", ha subratllat.

Ha destacat la "generositat" del Consell que va posar damunt la taula una proposta de reforma del sistema finançament no només mirant "el melic" de la Comunitat, sinó tenint en compte les necessitats d'altres territoris. "Defenem els interessos valencians, però no ho fem per damunt de ningú", ha emfatitzat.

Al seu juí, és una qüestió que es que s'ha d'abordar des de "la lleialtat i ganes de cooperar i col·laborar" per a aconseguir una proposta "justa per a tots els territoris", però, sobretot, "que arregle la injustícia amb el territori valencià".

REUNIÓ PUIG I SÁNCHEZ

D'altra banda i qüestionada per la trobada que mantindran en la vesprada d'aquest divendres el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, a Castelló, Oltra ha indicat que es tracta d'una reunió informal en un àmbit festiu "com és la celebració del FIB".

Ha comentat que s'abordaran els temes "que més estrenyen la sabata dels valencians" com són el finançament o la millora de les inversions i ja en un altre moment tindrà lloc "la reunió formal on s'establiran els temes de forces que el Consell vol traslladar al president d'Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento