Comunitat Valenciana

Metrovalencia ha multat amb 100 euros des d'abril a 2.267 viatgers sense bitllet

  • El suplement per accedir al metro de València sense títol ha duplicat el seu import de 50 a 100 euros.
  • En cas de no abonar la sanció al final del procés, Ferrocarrils de la Generalitat presenta denúncia per estafa.
  • L'índex de frau se situa en el 2,74% en Metrovalencia, que farà més controls i campanyes formatives.
Revisores de FGV y agentes de la Policía de la Generalitat, durante un control en un convoy de Metrovalencia.
Revisores de FGV y agentes de la Policía de la Generalitat, durante un control en un convoy de Metrovalencia.
20MINUTOS.ES
Revisores de FGV y agentes de la Policía de la Generalitat, durante un control en un convoy de Metrovalencia.

El passat 1 d'abril es va produir un canvi en les tarifes del metro de València que va tenir com a principal novetat l'augment del 5% en el preu del bonometro, el títol de 10 viatges que utilitzen més del 50% dels usuaris. La nova tarificació congelava la resta de títols, i també el bonometro en el format de la targeta moneder TuiN.

No obstant açò, una altra de les novetats, menys cridaneres a priori, era l'increment en la sanció per viatjar sense bitllet, que va duplicar el seu import des dels 50 fins als 100 euros.

Doncs bé, des de l'1 d'abril, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha imposat 2.267 multes amb el nou import per accedir a la xarxa de Metrovalencia sense títol de transport vàlid. Aquests "suplements de 100 euros", com els denomina l'empresa pública, corresponen a les línies de metro i tramvia de València durant els tres primers mesos d'aplicació d'aquesta mesura.

A l'abril es van emetre 572, al maig 974 i al juny 721, segons les dades als quals ha tingut accés 20minutos. Les persones a les quals se'ls imposa aquesta sanció tenen un termini de pagament de 30 dies naturals, amb un descompte del 50% dins dels primers 15 dies.

Una vegada superat aquest procés, i en cas d'impagament, FGV presenta una denúncia per estafa. Tant l'Audiència Provincial de València com la d'Alacant vénen considerant, en la majoria de les seues sentències, com a autors d'estafa als viatgers que utilitzen els serveis de Ferrocarrils sense títol de transport vàlid, confirmant així els pronunciaments judicials dels Jutjats d'Instrucció, apunten des de l'empresa pública autonòmica.

Els suplements emesos corresponen a persones que viatgen sense el títol de transport, no ho han validat a l'entrada, porten un títol que no compleix les seues condicions de validesa, que té un contingut il·legible total o parcialment, que ha caducat o que correspon a una zona diferent a la del viatge realitzat. També es considera frau el d'aquelles persones que viatgen amb una targeta de transport personalitzada suplantant al seu titular.

De manera paral·lela, FGV ha començat a intensificar el nombre de controls antifrau, en hores i zones consideres com a "crítiques" de la xarxa, com els trams en superfície i les estacions menys concorregudes, una mesura que es complementarà amb campanyes informatives i de conscienciació dirigides als clients. Metrovalencia va registrar el passat any un índex de frau estimat del 2,74% en el conjunt de les seues línies i va imposar 8.559 sancions econòmiques.

Controls amb presència policial

La nova distribució dels controls, que no solament es fan a l'interior dels trens, compta amb la participació, de manera habitual, d'agents de la Policia de la Generalitat. Les mesures per a reduir el frau també comprenen diferents accions organitzatives i tècniques, com la promoció de la targeta moneder TuiNen les seues diferents modalitats, la instal·lació progressiva de línies de validació en les estacions en superfície o l'automatització de l'obertura i tancament dels vestíbuls no subterranis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento