Comunitat Valenciana

Biologia Molecular de l'Hospital La Fe de València es converteix en el laboratori clínic amb major nombre d'estudis

  • La Unitat de Biologia Molecular (UBM) del Servici d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València és el laboratori clínic amb major abast de tècniques acreditades per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) mitjançant tecnologies d'última generació, segons ha informat aquest organisme en un comunicat.
Equip de Biologia Molecular de la Fe
Equip de Biologia Molecular de la Fe
GVA
Equip de Biologia Molecular de la Fe

Així mateix, ha destacat que aquest servici és el primer a Espanya a acreditar l'estudi de marcadors moleculars en el diagnòstic i pronòstic de la Leucèmia Mieloide Aguda (mutacions en els gens FLT3 i NPM1).

El laboratori ha obtingut també la primera acreditació en l'estudi de variacions en el nombre de còpies i identificació de transcrits de fusió oncogénica (ALK, ROS1, RET i NTKR1, entre uns altres) mitjançant tècniques de seqüenciació massiva, que ajuden a seleccionar el tractament més adequat en els pacients amb càncer de pulmó avançat.

L'acreditació obtinguda per la Unitat de Biologia Molecular de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe engloba a més els estudis de predisposició hereditària al càncer de mama i ovari, així com l'anàlisi d'altres biomarcadors en els tumors de diferents càncers, ha detallat l'ENAC.

Les doctores Eva Barragán, Sarai Palanca i Inmaculada de Juan, de l'equip facultatiu de la Unitat de Biologia Molecular de l'Hospital La Fe, han explicat que "l'anàlisi d'aquests biomarcadors ajuda el diagnòstic i al maneig clínic més adequat per al pacient oncològic", atés que "poden establir un risc o predir sensibilitat o resistència a les teràpies dirigides".

La Unitat de Biologia Molecular de l'Hospital La Fe, que compta amb més de 25 anys d'experiència en la realització d'estudis moleculars, és igualment centre de referència per a la detecció de mutacions en els gens BRCA1 i BRCA2, responsables de la síndrome de càncer de mama i ovari hereditari, inclòs en el Programa de Consell Genètic en Càncer Hereditari de la Comunitat Valenciana.

A més, aquest laboratori també ho és per a la detecció dels reordenaments PML-RARA i BCR-ABL, necessaris per a establir el diagnòstic, resposta al tractament i monitoratge de malaltia mínima residual en la leucèmia promielocítica aguda i leucèmia mieloide crònica, respectivament.

Les doctores han destacat que "la implantació de l'acreditació segons ISO 15189 suposa una millora contínua de l'atenció al pacient i de la qualitat assistencial del servici públic prestat". Així, han apuntat que "amb la incorporació de la norma s'assumeix un compromís de qualitat que repercuteix en la confiança dels resultats emesos".

L'equip de la UBM de la Fe ha considerat que l'acreditació s'ha constituït com "una eficaç ferramenta per a garantir el rigor i la fiabilitat dels resultats del seu laboratori". En aquest sentit, han indicat que "l'obtenció de l'acreditació reconeix un prestigi que suposa un avantatge competitiu en el desenvolupament d'assajos clínics i projectes d'investigació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento