Comunitat Valenciana

Puig replica a Feijóo que l'"immoral" és la desigualtat entre espanyols segons on visquen per la falta de finançament

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha replicat al de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que "el que és immoral i no té ètica" és "la desigualtat i falta d'equitat entre els diferents ciutadans d'Espanya per conseqüència d'on viu" en matèria de finançament.
Gabriel Bravo i Ximo Puig, aquest dimecres
Gabriel Bravo i Ximo Puig, aquest dimecres
EUROPA PRESS
Gabriel Bravo i Ximo Puig, aquest dimecres

Puig ha replicat en aquests termes a les declaracions que va fer Feijóo aquest passat dimarts després de reunir-se amb el president del Govern, Pedro Sánchez, quan va titlar de "no admissible" premiar les comunitats "incomplidores" i d'"error" aplicar una condonació del deute publica d'aquelles.

"He de dir-li també al senyor Feijóo que si haguérem rebut des de l'any 2002, últim dels sistemes de finançament, allò que ha rebut Galícia per habitant haguérem rebut exactament 28.000 milions d'euros més", ha comentat en ser preguntat a Alacant per la seua trobada amb Sánchez, prevista per a aquest divendres a Castelló.

Puig ha assegurat que, amb eixe finançament, la Comunitat hauria "equilibrat el pressupost" en 2017, i ha recalcat sobre aquest tema que l'administració valenciana "gasta menys que la mitjana" encara que paga al sistema "com si fóra una comunitat rica, quan tenim 11 punts per davall -de la mitjana-, de renda per càpita".

Per tant, al seu juí, el sistema de finançament "no pot ser un espai de confrontació territorial, però no es pot insultar més la intel·ligència i que ningú parle de moral quan els diferents sistemes han produït una falta profunda falta d'equitat".

Així mateix, qüestionat per la posició de l'Executiu central sobre aquesta qüestió, al també líder del PSPV ha argumentat que el cap del PSOE i del Govern ha plantejat "algun tipus de reestructuració o de mutualització".

"El que volem és que s'atenga l'infrafinançament que ha patit la Comunitat des de fa anys", ha reiterat, i ha assenyalat que els valencians "ja saben" que caldrà fer front al deute generat "perquè s'ha gestionat malament, el balafiament o la corrupció".

Per contra, ha mantingut que del provocat per l'infrafinançament "no s'han de fer càrrec els valencians, sinó el conjunt del país com ha fet en el finançament ordinari d'altres comunitats autònomes".

En eixe sentit, ha precisat al titular de la Xunta que Galícia estava "rebent com a finançament ordinari el que nosaltres rebíem com a crèdit", per la qual cosa ha insistit que es tracta d'"acabar amb la desigualtat".

"Anem a continuar reivindicant un finançament just, les inversions que pertoquen, que han sigut sempre per davall de la mitjana que ens pertoca, i que s'aconseguisca la part del deute de la forma que corresponga per a buscar una solució equilibrada a un fet d'injustícia".

TROBADA AMB SÁNCHEZ

Sobre la trobada amb Sánchez de divendres, Puig ha avançat que es buscarà posar de manifest "on està encara" el "problema valencià" i, per açò, ha parlat que el finançament és un "problema bàsic" per a la Comunitat Valenciana.

Així, ha relatat que el Ministeri d'Hisenda ja va dir en "el seu últim informe" que la Comunitat hauria d'haver rebut 2.500 milions d'euros anuals més durant l'última dècada en finançament i inversions.

Una injecció econòmica que haguera permès, segons ha sostingut, a la Comunitat mantindre un creixement "líder" a Espanya en assegurar augments de fins al 4%. "Hagueren significat milers de llocs de treball que no s'han creat perquè el motor públic no actua amb justícia a la Comunitat", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento